KÜLAVAHELOOD ⟩ Mees, kes teeb üha uut muusikat ja naine, kes uurib muhulasi

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Eda Maripuu
Eda Maripuu Foto: Kalmer Saar

Oma mõtteid avaldasid Kadi raadio saates "Külavahelood" kaks teada-tuntud muhulast, tänavu vabariigi aastapäeval Muhu valla kultuuripreemiaga tunnustatud Lõetsa küla mees, muusik Peeter Dudnik ja hariduspreemia laureaat Muhu muuseumi teadur Eda Maripuu Pöitse külast.

Lõetsa Matsi Peeter on sündinud ja oma koolipõlveaastatel elanud küll Pärnu-Jaagupis, kuid tädi juures Muhus veetis ta tollal kõik suved. Enam kui paarkümmend aastat tagasi hakkas ta korrastama oma tädi eluaset Lõetsa külas.

Laululoominguga on isa poolt ukrainlane ja ema poolt muhulane tegelenud aastakümneid. Kontsertidel esitab Peeter, kes mängib ka mitut pilli, põhiliselt omaloomingulisi palu. Ta on ka populaarse bändi Virtuoosid liige.

Möödunud aastal esitles Peeter oma esimest plaati, peakirjaga Nimeta maal, millel 18 pala. Tänavu jõudis huvilisteni Orissaare Kuke stuudiost muhulase teine CD Kargel heledal. Sellel plaadil on kümme lugu. Esitajate hulgas on ka Eesti tuntumaid soliste Siiri Sisask.

Praegu valmistab nii sõnade autor kui viiside looja ette lugusid uue plaadi jaoks.

Hariduspreemia laureaat, endine tallinlane Eda Maripuu, on Muhus elanud 33 aastat. Muhu muuseumi teadurina on ta andnud oma panuse muhulaste diasporaa uurimisel. Praegu on Edal käsil uurimistöö muhulastest, kes läinud aastasadu ja -kümneid tagasi Lääne-Eestisse elama.

Märtsikuu vallalehes Muhulane ilmus Eda sulest huvitav lugu kirjanik Juhan Smuulist ja tema autodest. Neist vahest kõige tuntum lugu on sellest, kuidas Smuul oma Pobedaga väina tammilt merre sõitis. Smuulil oli võimalus soetada üldse neli sõidukit, kaks Pobedat ja kaks Volgat.

Ja veel! Teadur kutsub inimesi üles saatma Muhu muuseumile meenutusi Suure väina ületamisest ja ka liiklusest Saaremaa ja Muhu saare vahel.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles