SAARLANE ⟩ Tiit Kiik: muusik ja orelite hoidja

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KOOS PROFESSOR Andres Uiboga on Tiit Kiik tänini heas korras hoidnud Niguliste 
hiiglasliku peaoreli ja andnud kirikus regulaarselt kontserte.
KOOS PROFESSOR Andres Uiboga on Tiit Kiik tänini heas korras hoidnud Niguliste hiiglasliku peaoreli ja andnud kirikus regulaarselt kontserte. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui Tallinna Niguliste kirikus kõlavad orelihelid, siis suure tõenäosusega paneb kuningliku instrumendi viled kõlama Kuressaares sirgunud organist Tiit Kiik. Orelid ja orelimuusika on tema maailmaks olnud juba pool sajandit.

Ema poolt on Tiit muhulane, isapoolse suguseltsi juured hargnevad aga Saaremaal. Isa Asari (Aaser) Kiik sirgus Siiksaare külas Tooma talus. "Mäletan, et ka naaberkülas elasid Kiige-nimelised, aga need ei olnud üldse meie sugulased. Sama lugu oli tuntud kirjaniku Heino Kiige, laulja Vaike Kiik-Salupere ja paljude teiste sama perekonnanime kandvate inimestega. Küll on meil suguvõsas liikunud jutt, et kunagi ammustel aegadel põgenes keegi isa esivanematest keeruliseks kiskunud armuasjade tõttu Saaremaalt mandrile. Ja ehk viis nõndaviisi ka nime kaasa," räägib Tiit.

Aga vähemasti üks teine suur kuulsus on tema eelkäijate hulgas küll – nimelt oli tema isapoolne vanaema tuntud Saaremaa jõumehe Aleksander Sanniku õde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles