VIDEO ⟩ Kuldne kukk jõuab Kihelkonna kiriku torni jaaniajal

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy

Kihelkonna kirikutorni lõpusirgele jõudnud uuendamise finaaliks viiakse torni tagasi Saaremaal ainus kirikutornikukk, mis saab kuldse kuue.

Kirikutorni uuendamine on jõudnud plekitöödeni ning osaliselt on torn kaetud vaskplekiga, mis päikese käes kiiskab. Restaureerijad panevad paika 350 ruutmeetrit plekki, mis kaalub kolm ja pool tonni. Sajad plekitahvlid valtsitakse käsitööna üksteise külge kinni ning pidevad haamrikolksud on neil päevil Kihelkonna argipäevade lahutamatu osa.

Priit Pihel kirikut restaureerivast OÜ-st Rändmeister ütleb tõstukiga kirikutorni tõustes, et Kihelkonna kiriku torni konstruktsioon ei olnud paremas seisus kui Kuressaare Laurentiuse oma või oli isegi viletsamas. Pihel räägib, et esimest kolme ja poolt meetrit katuse puitkonstruktsiooni parandasid nad kolm kuud. Ülejäänud paarikümne meetri peale kulus vaid veidi rohkem. Kandekonstruktsiooni alumine osa oli putukate puretud ja toetuspind müüritisele kohati vilets. Mida ülespoole, seda väiksemaks muutus katuse pindala ning ka kahjustused olid väiksemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles