Loe, kuidas püsib põrand ilus ja kauakestev

SPS Grupp OÜ
Copy
Põranda hooldus
Põranda hooldus Foto: Pexels

Iga põrand vajab säilimiseks õiget hooldust. Olenevalt põrandakatte materjalist tuleb valida sellele õige hooldus ja puhastusvahend, vastasel juhul võid materjali rikkuda. Loe lähemalt kuidas erinevad puitpõranda, betoonpõranda, parketi, PVC ja linoleumi hooldus.

Puitpõranda hooldus

Puitpõrand on vastupidav materjal, mille õigesti hooldamine laseb sellel kesta aastakümneid. Igapäevaseks hoolduseks piisab tolmuimejast, seebist ja veest. Puitpõranda hoiab värskena põrandaõli ning õliga viimistletud puitpõrandat on väga lihtne värskendada hooldusõlituse abil.

Puitpõrandat on võrreldes teiste materjalide kõige parem taastada. Kui puit on saanud sügavamalt kahjustada, siis piisab lihvimisest ja uuesti õlitamisest, et põrand näeks jälle värske välja.

Kivi- ja betoonpõranda hooldus

Kuigi kivikatted tunduvad tugevatena ja vähekuluvatena, nõuab ka see kattematerjal igapäevast hoolt, perioodilist süvapesu ja kaitsvat kattekihti. Tavaliste kivipõrandate hoolduse aluseks on perioodiline keemiline süvapesu.

Betoonpõranda süvamustuse tekkimise eest aitab kõige lihtsam tegevus – prahi eemaldamine pühkides. Veidi kiiremini saab suurema tolmu ja mustuse kätte tolmuimejaga või spetsiaalse pühkimismasinaga. Igapäevane pühkimine aitab hoida ära mustuse kogunemist ja imbumist põrandasse. Sõltuvalt põranda kasutamise intensiivsusest tuleks põrandaid pesta igapäevaselt või kindel arv kordi nädalas või kuus. Töödeldud betoonpõrandat võib pesta käsitsi või kombineeritud põrandapesumasinaga. Betoonpõranda kaitsmine tuleks teha enne põranda kasutuselevõttu ja peale betoonpõranda hooldust. Põranda kaitsmiseks soovitame kasutada kisu või porosoli.

Parketi hooldus

Laminaati ei tasu tavalise vee ja lapiga pesema hakata – tulemus jääb laiguline ja iga veepiisk on põrandal näha. Kui põrandale satub liiga palju vett, võib see minna vahepragudesse ja põhjustada põrandal veekahjustuse ning katte paisumise. Hoolda parketti tolmuimeja ja kergelt niisutatud lapiga. Kui põrand on eriti määrdunud või plekiline, pese seda vaid laminaatpõrandatele mõeldud puhastusvahendiga, mis ei sisalda ammoniaaki, abrasiivseid aineid ega vahasid.

PVC ja linoleumi hooldus

PVC- ja linoleumkatete hooldusel on tähtis regulaarsus ning hooldusvahendite õige valik. PVC ehk vinüülkate on veekindel ja vastupidav materjal, mida saab hooldada nii kuivalt kui ka niiskelt. Samuti kasutatakse põrandapesu masinat, mis puhastab pinna ja tõmbab imuriga lahtise vee ära. Kulumise ennetamiseks tuleb pinda kaitsta vahatamisega. Kui põrandal on määrdunud või kriimustustega piirkondi, siis on siin abiks kuivpoleerimine.

Linoleum on looduslikest materjalidest kate, mis ei talu niiskust. Linoleumi ei vahatata, kuid suurema kulumise puhul kasutatakse matti vesivaha 2-4 korda aastas sõltuvalt kasutuse intensiivsusest ja vahetusvaiba süsteemi efektiivsusest.

Telli põranda hooldus professionaalselt koristusfirmalt

Iga materjal nõuab erinevat lähenemist. Kuigi põrandapindu on võimalik iseseisvalt hooldada, siis üldjuhul pikema aja peale vajavad kõik materjalid professionaalset abikätt – olgu selleks survepesu, lihvimise või mõne muu töö korral. Siinkohal saab abi pakkuda SPS Grupp, kes teostab põranda hoolduse vastavalt materjalile. Loe lähemalt, milliseid töid sisaldab põrandate hooldus meie teenuste lehelt ning vajadusel võta meiega ühendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles