KÜLAVAHELOOD ⟩ Muhulaste vana träni laadale tuldi isegi Taanist

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Aare Laine

19. juuni hommikupoolikul ei olnud lihtne Koguva küla parkimisplatsil sõidukile vaba kohta leida. Kuigi nädalavahetustel on huvilisi, kes soovivad Muhu muuseumi külastada rohkem, sõitsid seekord Muhusse ka vanakraamihuvilised. Muhu muuseum korraldas esimest korda Tooma talu esisel väljal vana träni laada, nagu korraldajad ise oma ettevõtmist nimetasid, vahendas Kadi raadio saade "Külavahelood".

Kauplejaid ja ostjaid oli kohale tulnud nii Saare- kui mandrimaalt, muidugi muhulased ise.

Muusikalist elamust pakkus Muhu karmoškaklubi. Kontserdi avalugu oli "See on väike Muhu". Järgmiste lugude aegu jagus kiviaedade vahelisele murule tantsupaaregi.

Enamik huvilisi, keda saatejuht küsitles, olidki Muhumaale sõitnud Tallinnast, Pärnust ja mitmest paigast Saaremaalt. Vahest kõige kaugemad külalised olid noored eestlased, abielupaar, Taanist.

Noored lapsevanemad jäid nähtuga väga rahule ning leidsid lettidelt enda jaoks meeldivaid esemeid.

Müüjad kiitsid korraldajaid ja sobivat kauplemisala. Muuseumirahvas omakorda kinkis vana träniga laadale tulnud inimestele Muhus toodetud, ilusas muhumustrilises pakendis konserve.

Muuseumi külastatavuse üle võõrustajad ei kurtnud. Välismaalasi on küll mulluste aastatega võrreldes vähem, aga see-eest eestlasi ja Eestimaal elavaid venelasi rohkem.

Jätkuvad Muhu diasporaa teaduskonverentsid. Neist märkimisväärsem on 11. septembril Virtsu koolimajas, teemaks muhulased Lääne Eestis.

Kuna esimene vana träni laat õnnestus, pakkus see korraldajaile meelekindlust ja optimismi. Tuleval aastal ootab muuseumirahvas kauplejaid ja huvilisi taas Koguvasse.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles