KÜLAVAHELOOD ⟩ Saaremaa lõõtsapäev on kujunenud suviseks traditsiooniks

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Orissaare muusikakooli kvartett esinemas.
Orissaare muusikakooli kvartett esinemas. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Juuli esimesel laupäeval kaikus Oitme küla kunagisel karjamaal lõõtspillimuusika. Saaremaa viiendal lõõtsapäeval demonstreerisid oma mänguoskusi lõõtspillimängijad kõikjalt üle Eesti, vahendab Kadi raadio saade "Külavahelood".

Kümme aastat tagasi kutsus Saaremaa tuntumaid lõõtspillimängijaid Sulev Mägi Lõpi külast pillimehed Saaremaa esimesele lõõtsapäevale. Päev läks kenasti korda ja tookord otsustati üleriigilisi lõõtspillimängijate kokkusaamisi Saaremaal korraldada iga kahe aasta tagant.

Saates ütleb Sulev, et esimest lõõtsapäeva korraldades ta ei mõelnud, et paneb aluse uuele traditsioonile. Nii see on aga läinud ja aastatega on Saaremaa lõõtsapäevad muutunud üha populaarsemaks.

Seekord oli peakorraldajaks Oitme küla mees Tõnu Eermann, kes rõõmustas osalejate ja publiku rohkuse üle. Heameelt teeb seegi, et naised on lõõtspillimängu selgeks õppinud ja mõnigi neist teeb mänguoskusi silmas pidades meestele silmad ette.

Ka noori tuleb iga aastaga aina juurde. Muusikaõpetaja Õie Pärtel õpetab noori lõõtspilli mängima Orissaare muusikakoolis. Saates saab kuulda ka Orissaare õpilaste pillimängu ja õpetaja Õie kommentaari esinemisele.

MTÜ Eesti Rahvalõõts eestvedaja Olev Jaksi kiidab saarlaste ettevõtmist ja esinemispaika ning majutust kunagises loomalaudas, öeldes, et sellel paigal on hea aura. Rahvalõõtsa operaatorid salvestasid kogu kontserdi ja käisid eelmisel päeval ka mängijate kodudes ülesvõtteid tegemas.

Huvilised näevad kokkuvõtet Saaremaa viiendast lõõtsapäevast sügisel YouTube´i kanalil.

Saatejuht küsitleb nii osalejaid kui inimesi publiku hulgast. Külalised on võõrustajatest vaimustuses ja huvilised pole kiidusõnadega kitsid. Milliseid lugusid pillimehed ja naised mängisid, seda kuuleb saates.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles