Tiiu tulek hoiab ära Kuivastu-Virtsu liini ülekuumenemise

Saarte Hääl
Copy
Parvlaev Tiiu Heltermaa sadamas.
Parvlaev Tiiu Heltermaa sadamas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Parvlaeva Regula asendamine Hiiu liini Tiiuga peaks päästma Kuivastu-Virtsu liini ummikust, kuna mitme suurürituse tõttu kujuneb nädalavahetusel seal üleveokoormus tavapärasest kordades suuremaks.

Lõpule jõuab Saaremaa ooperinädal, samuti viibib saarel arvukalt tsiklimeeste kokkutulekule Mototoober saabunud külalisi ja lihtsalt saarele puhkust veetma tulnud inimesi. Seetõttu tegi Saaremaa vallavalitsus täna hommikul pöördumise TS Laevadele ja palus kaaluda ühe Heltermaa ja Rohuküla vahelist liini teenindava parvlaeva suunamist Kuivastu ja Virtsu liinile.

„Tõdesime, et see paneb Hiiumaa inimesed paratamatult keerulisse olukorda ning lisasime, et suureks abiks on, kui asenduslaev oleks liinil selle nädala lõpuni, et teenindada ära Saaremaa ooperipäevadega seotud reisijad,“ rääkis Saaremaa abivallavanem Kristiina Maripuu. Ta märkis, et vestluses Eesti Kontserdi juhi Kertu Orroga jäi kõlama, et suursündmuse puhul, mille korraldamine on tänavu olnud niigi ülimalt keeruline, on kujunenud olukord mitmekülgselt kriitiline - seda nii külastajate ja esinejate liiklemise kui ka ooperipäevade tehnilise korralduse poole pealt.

„Toonitan, et see on vaid üks näide ning selgelt on laevaühenduses ette tulnud tõrkest mõjutatud kõik, kes saarte ja mandri vahel liiguvad,“ lausus Maripuu.

TS Laevad otsustaski alates laupäevast vahetada Rohuküla-Heltermaa liini põhilaeva Tiiu Virtsu-Kuivastu liinil sõitva parvlaeva Regula vastu. 

„Mõistan siiralt, et hiidlastele valmistab tehtud otsus rahulolematust ja nördimust, kuid saan kinnitada, et Saaremaa poolelt oleme edastanud vaid oma argumendid ja seda ilma tungiva ja nõudva ettepanekuta. Edasine lahenduskäik peaks selguma juba tuleva nädala alguses,“ sõnas Maripuu.

TS Laevade juhatuse esimehe Indrek Randveeri sõnul otsustati kriisiolukorras parimaks lahenduseks Hiiumaa liini ühe põhilaeva ning asenduslaeva Regula vahetus. "Vaadates eesootava nädalavahetuse etteostetud pileteid osutus antud vahetus hädavajalikuks. Suvine statistika näitab seda, et ka kõikide laevade liinil oleku ajal on Saaremaa liinil sõidukite mahajäämus Hiiumaa liinist 11 korda suurem. Kui jätaksime Regula nädalavahetuseks sõitma Saaremaa liinile kasvaksid sõidukitega reisijatel ooteajad väga pikaks."

"Mõistame hiidlaste muret Hiiumaa ja mandri vahelise liikumise osas ning teeme kõik, et ka sellel liinil reisijad vaatamata laevade vahetusele ära teenindada. Hetkel pole Rohuküla-Heltermaa liini nädalavahetuse reisid veel täis müüdud. Olgugi, et Regula mahutab vähem reisijaid ja sõidukeid kui meie põhilaevad, saame hetkel väikeste muudatustega juba pileti ostnutele tagada Hiiumaa liinil nädalavahetuseks üleveo. Eesmärk on teenindada kõik juba planeeritud reisid ära võimalikult väikese ooteajaga," selgitas Randveer.

Suursaarte ja mandri vahel on eesootaval nädalavahetusel mõistlik reisida ka liinibussiga, kuna bussid pääsevad eelisjärjekorras laevale. Bussides veel kohti on ning Transpordiameti palvel lisatakse lähipäevadeks ka bussireise juurde.

22. ja 23. juulil teenindavad Virtsu-Kuivastu liinil reisijaid parvlaevad Piret ja Regula sõites vabagraafiku alusel. Reisijaid teenindatakse sadamas elavas järjekorras, sadamaalale ja laevale pääs toimub saabumise järjekorras. Etteostetud e-piletid kehtivad, kuid üldjärjekorras. See tähendab, et nendel päevadel ei anna Virtsu-Kuivastu liinil e-pilet eelist sadamasse sõitmisel ega laevale pääsemisel.

TS Laevad lubab nii Virtsu-Kuivastu kui ka Rohuküla-Heltermaa liinil kriisiolukorras sõita nii kaua kui kõik sadamasse saabunud on üle veetud. Samuti soovitatakse võimalusel reisida jalgsi, kuna jalgsi reisijad ei pea sadamas ootama.

Parvlaev Regula teostab ühe põhilaeva asemel reise Hiiumaa liinil 24. juulist 26. juulini. Edasise osas teeb TS Laevad otsused lähiajal rohkemate detailide selgumisel koostöös Transpordiameti ja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga.

21. juulil toimus Kuivastu sadamas parvlaevaga Tõll õnnetus vanemtüürimehe vahetuse ajal. Õnnetuse põhjuste väljaselgitamisega tegeletakse. TS Laevad annab täpsema info nii pea, kui see on võimalik. Õnnetuses inimesi kannatada ei saanud, üks sõiduk sai kergeid kahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles