ILMATEENISTUS ⟩ Algaval nädalal hakkab päike taas kõrvetama

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Riigi Ilmateenistuse andmeil küündivad soojakraadid eeloleval nädalal kohati taas üle 30 kraadi. Samas on tulemas ka vihmasabinaid.

Esmaspäeval nihkub kõrgrõhkkond Venemaale, aga selle serv katab Läänemere idarannikut. Esialgu on niiskust vähe ja taevas laialdaselt selge. Tuul on nõrk. Lõunakaarest lisandub sooja, öine temperatuur enam alla 10°C ei lange, päevasoe kerkib 25..30°C-ni, vaid rannikule toob briisituul pisut värskust.

Teisipäev jätkab kõrgrõhkkonna servas kuuma ja sajuta ilmaga. Öö on laialdaselt selge, termomeetrinäidud langevaid napilt alla 20°C, päeval aitab aga kõrvetav päike 28..32°C-ni kerkida. Tuul pöördub idakaarde ja muutub tuntavamaks.

Kolmapäeva öö hakul on mandril pilvi vähe ja tõenäoliselt veel sajuta ilm. Õhutemperatuur langeb veidi alla 20°C. Võrdlemisi tugev kagutuul annab aga märku madalrõhkkonna survest. Saartele lisandub pilvi ja võib ka vihm jõuda. Päeva jooksul laieneb madalrõhkkonna serv jõulisemalt üle Läänemere, lisandub niiskust ning hoovihma ja äikeseoht suureneb ka mandril.

Tuul puhub idakaarest. Kui hoogsajupilved laienevad üle maa juba ennelõunal, siis tõuseb kuumus vaid Eesti idaservas veel 30°C ümbrusse. Kui aga sadu hilisemaks jääb, siis kerkivad termomeetrinäidud 30°C ümbrusse. Prognoositav saju tõenäosus on 50-75%.

Tänastel andmetel liigub neljapäeval madalrõhkkond Botnia lahele ja selle serva mööda liiguvad üle Eesti vihmahood. Prognoositav saju tõenäosus on 50% ümber. Samal ajal tugevneb lõuna pool kõrgrõhuala ja laieneb üle Leedu ja Läti. Nõnda ei saa suure kindlusega väita, et kõik maanurgad kastetud saavad. Tuul pöördub lõunakaarest edelasse ja päeval tugevneb. Öine temperatuur langeb 15°C-ni, päevasoe kerkib 25°C ümbrusse.

Reedel tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Ööks muutub taevas selgemaks ja saju võimalus on väiksem. Päeval sajab arenevaist rünksajupilvedest siin-seal hoovihma, suurem on tõenäosus Lääne-Eestis. Puhub võrdlemisi tugev edela- ja läänetuul. Temperatuurifoon oluliselt ei muutu - öösel tiirleb paari-kolme kraadi ulatudes 15°C lähedal, päevasoe kerkib 25°C ümbrusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles