Sõrulased soovivad varemetes sakraalehitiste konserveerimist

Urmas Kiil
Copy
Sõrulane Kaupo Vipp
Sõrulane Kaupo Vipp Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuna kogu Saaremaal leidub rohkesti varemetes pühakodasid, tegi Torgu osavallakogu Saaremaa vallavalitsusele ettepaneku lülitada valla arengukavasse nende konserveerimine. Eesmärk on peatada selliste hoonete edasine lagunemine ja muuta need inimestele ohutuks.

"Sõrves näiteks on säärane varemetes ja mahajäetud pühakoda Iide külas asuv Torgu apostel Johannese õigeusukirik," ütles Torgu osavallakogu esimees Kaupo Vipp. "Just selle hoone olukord panigi meid probleemi üle laiemalt mõtlema."

Kui palju kogu Saaremaal sarnaseid hooneid on, ei osanud Vipp täpselt öelda. "Autoga ringi sõites võib neid ikka tihti näha," tähendas ta.

Varemetes olekule vaatamata on need sakraalhooned endiselt turiste ligitõmbavad vaatamisväärsused. Samas võivad aga lagunevad hooned inimestele ohtlikud olla.

"Praegu jääb küll mulje, et need hooned ei kuulu kellelegi, need nagu ei olekski kellegi alluvuses," lausus Vipp. "Kogudustel pole piisavalt raha, et neid korda teha. Enamasti ei kuulu need ka muinsuskaitse alla ja ka kohalik kogukond ei pööra neile erilist tähelepanu."

Seepärast tuligi Torgu osavallakogu välja ettepanekuga, et Saaremaa vald peaks varemetes kirikuhoonetele senisest enam tähelepanu pöörama. Kui mitte kohe, siis kasvõi kaugemas perspektiivis, näiteks valla arengukava koostades.

"Meie ettepanek on, et sellistele objektidele tuleks mõelda, sest see vastaks valla kui terviku huvidele," rääkis Kaupo Vipp. "Ja kui seda ei saa teha kohe järgmise aasta eelarves, siis tasuks ehk kõnealusele probleemile mõelda kaugemas perspektiivis, kui koostatakse mitme aasta eelarvestrateegiat."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles