MÄLESTAME Erkki Pennanen

Copy
Erkki Pennanen
Erkki Pennanen Foto: Erakogu

7. detsember 1946 – 29. august 2021

Kogu Laimjala kogukonna suureks kurbuseks saabus pühapäeval valus teade Erkki Pennaneni lahkumisest taevastele radadele.

Erkkist oli viimaste aastate jooksul saanud Laimjala piirkonna süda. Oma targal, rahulikul ja tasakaalukal moel ta aitas, toetas, andis nõu, kujundas ja tegi teoks kõik meie soovid. Kui me teised siin omavahel mõnikord valjult vaidlema kippusime ja loomingulised puhangud eriti tuliseks paisusid, jäi Erkki alati rahulikuks. Ta oli kõigile oma heatahtlikul ja muhedal moel toeks ning rahustas meie tormilisi tundeid. Erkki oli alati igaühe jaoks olemas.

Professionaalse graafilise disainerina on Laimjala saanud just Erkki nägu – sõna otseses mõttes. Erkki looming on näha kogu piirkonnas. Ta disainis oma kaunil moel kõik meie kandi projektid, alates raamatust “Laimjala kandi muistsed maitsed” kuni rahvamaja logoni.

Erkki sündis 1946. aastal Põhja-Karjalas Kitees, tema teismeeas kolis pere Helsingisse. Karjala poisiks jäi ta oma hinges elu lõpuni. 13-aastasena alustas Erkki töömeheteed kingapuhastajana Helsingi raudteejaamas. Esimese palga eest ostis ta emale külmkapi. Oma kunstiande oli Erkki pärinudki oma emalt, kes pidas lillepoodi.

Hariduse omandas Erkki Soome kuulsaimas kunstikoolis Ateneumis, kus õppis tüpograafiat ja graafilist disaini. Pärast kooli lõpetamist asus ta ametisse Soome ühes vanemas ja suuremas kirjastuses Otava, kus töötas tol ajal uudse IBM-arvutiga. Erkki käis korduvalt USA-s end IT-alal täiendamas.

1988. aastal lõi ta koos kahe sõbraga innovaatilised firmad Predio Oy ja PrePress Center Oy, mis müüsid arvuteid ja tarkvara. Samuti pakkusid nad graafilise disaini koolitusi ajalehetoimetustele – näiteks Helsingin Sanomat, Iltalehti –, kirjastustele, Soome pangale, reklaamibüroodele ja paljudele teistele ettevõtetele üle Soome. Sel ajal tutvus Erkki oma abikaasa Tuulaga.

Nii nagu Erkki oli suur visionäär oma sünnimaal Soomes, tõi ta ka meie väikse Laimjala kogukonna tegemistesse juurde maailma mõõdet. Me poleks osanud ettegi kujutada, mida kõike me tänu Erkki oskustele ja teadmistele oma ettevõtmistes saavutame – muusikakaardid, kalendrid, infotahvlid, logod, raamatud, reklaamid, T-särgi kujundused jpm.

1995. aastast alates olid Erkki ja Tuula Saaremaal Ruhves suvekülalised. Siinne kaunis rannaäärne kant võlus neid niivõrd, et 2009. aastal elasid nad juba aastast poole Ruhves. Mõne aasta pärast sai siia nende päris oma kodu, Meremaa talu.

Meremaa on Erkki ja Tuula ühislooming. Kaunis, maaliline, müstiline, armastust täis paik. Meremaal elavad ka eeslid, lambad, kanad, kassid ja majavalvurist koer Roope. Kes on Meremaal käinud, see teab, kuidas seal aeg justkui peatuks.

Põliste suurlinna elanikena on vaimustav nende loomaarmastus. Kogu Ida-Saaremaad abistav kasside varjupaik Nurrunurk on kõige uhkem Eestis. Tänavu veebruaris pälvisid Erkki ja Tuula Eestimaa Uhkuse tiitli.

Erkki arvutiarmastuse on pärinud tema kaks poega Soomes. Erkki armastust kodukoha, looduse, muusika, kultuuri, ajaloo, inimeste, loomade ja kõige muu elurõõmsa vastu jätkame meie.

Pühapäeval, 5. septembril kell 12 algab Erkkile pühendatud mälestuste jagamise päev Kõiguste sadamas, kuhu võivad tulla kõik.

Head teed Sulle, Erkki!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles