JUHTKIRI ⟩ Armastan päikest ja tuuli

Saarte Hääl
Copy
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: Lilli Tölp

Rohepööre on Eestis kohal. Üleilmselt on kokku lepitud järkjärguline kava viia kogu inimtegevus üle taastuvenergiale. Aastakümneid kõlanud hädakisa, kõnesid ja visioone toetavad nüüdseks meetmed, seadused ja trahvid. Pääsu pole. Ja ega ole ka sisulist alternatiivi, sest maakera on meil vaid üks.

Selle teadmise valguses on pidurdusplaanid, rehepaplus ja “oma peaga mõtlemine” üsna mõttetu. Märksa nutikam valik on hüpata rohepaati ja vaadata, kas ka minu firma või kodu võiks olla keskkonnasäästlikum. Kuidas ettevõtte jalajälge mõõta ja vähendada, jagab tänases lehes näpunäiteid Jaan Aps. Kaaluda tasub ka ühes naabritega tarbijast tootjaks muutumist, liitudes Energiaühistuga.

Ettevõtluskonverentsil Thule kojas ütles Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets, et ei iial varem ole energia valdkonnas nii heldelt raha jagatud. Hoiame toetusvõimalustel silma peal, ja mis saarlastele veelgi olulisem: mõtleme koos, kuidas meri, tuul ja päike tuleviku heaks tööle panna. Kui me oleksime seda kiiremini teinud, oleks elektrihind juba praegu madalam, kinnitas Kasemets.

Päikese ja tuule osas oleme Eesti turuliidrid, paneme nad nüüd nutikalt ja roheliselt enda kasuks tööle. Ideid, kuidas, jagab tänasel arvamusküljel Rainer Paenurk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles