AJA LUGU ⟩ Lüüriline ja võitlev Aira Kaal 110

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
MOODNE DAAM: Tartu ülikooli ajal püüdis Kaal koos Uku Masinguga saksikut akadeemilist seltskonda šokeerida tavapärasest erinevalt riietudes ja ohjeldamatult uulitsal suitsetades.
MOODNE DAAM: Tartu ülikooli ajal püüdis Kaal koos Uku Masinguga saksikut akadeemilist seltskonda šokeerida tavapärasest erinevalt riietudes ja ohjeldamatult uulitsal suitsetades. Foto: Rahvusarhiiv

7. novembril möödub 110 aastat Saaremaa kirjaniku ja poeedi Aira Kaalu sünnist. Murrangulistel aegadel elanud loojanatuuri pidid ära mahtuma nii armastus oma kodukandi vastu kui ka perekonna mahasalgamine.

Pöide vallas Mui külas pere viienda lapsena sirgunud tulevane kirjanik oli unistaja iseloomuga. Tal õnnestus lõpetada gümnaasium ja jõuda ka ülikooli, mis polnud tollaste talulaste jaoks just tavapärane. Filosoofiateaduskonnas oma kirjanduslikku teed alustades olid tema eeskujudeks R. M. Rilke, R. Tagore ja Uku Masing. Reet Uielu varjunime all ilmus 1939. aastal Kaalu esimene romaan "Mamma ja mina". Kaal ja Masing "olid Tartu saksikut akadeemilist seltskonda püüdnud šokeerida tavapärasest erinevalt riietudes, käest kinni käies ja ohjeldamatult uulitsal suitsetades," kirjutab Raivo J. Raave tollest ajast.

Abielu briti kommunistiga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles