Ma ei ole oma elu jooksul Tusti külas just ülearu palju käinud, kuigi see jäi minu kodukohast Võlla külas vaid mõne kilomeetri kaugusele. Vanaema teadis rääkida, et kunagi, veel enne kolhoosi, olla siit Võlla mere äärest läinud otsetee Kuivastusse välja. Võimalik. Mõned asjad on jäänud minevikku, mõned jälle aastatega juurde tulnud. Nagu ka Rannaääre uhked palkmajad.

Tusti ongi vist üks kõrgemaid kohti siin Muhu põhjakaldal, kust avaneb hunnitu vaade Suurele väinale, Kessulaiule ja Mandri-Eesti rannikule taamal. Mäletan lapsepõlvest, kui võrratu vaatepilt oli kevadine jääminek, nähtuna küll siit mõne kilomeetri kaugusel Kukemetsa “mäelt”. See selleks. Rannaääre on suurest teest parajalt kaugel, metsa sisse varjunud ja päris turvaliselt omaette. Kui ei teaks, ei aimaks, et siin üldse veel keegi elab ja toimetab.

Külalistemaja oli esimene, mis valmis sai. Selline tõeline palkidest maamaja. Ega siia ju midagi väga modernset sobikski. Samas võtmes on lahendatud ka hilisemad ehitised.
Külalistemaja oli esimene, mis valmis sai. Selline tõeline palkidest maamaja. Ega siia ju midagi väga modernset sobikski. Samas võtmes on lahendatud ka hilisemad ehitised. Foto: Merit Lehtsalu / Saarte Hääl
Kommentaarid
Copy