KÜLAVAHELOOD ⟩ Kuressaare merekool 130

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
ÕPILASED jahtklubi sillal sekstantidega töötamas. Ca 1935. aastal.
ÕPILASED jahtklubi sillal sekstantidega töötamas. Ca 1935. aastal. Foto: Saaremaa muuseum

Talvekuu viimase saate teema on mereharidus. 130 aastat tagasi 29, novembril avati Kuressaares merekool - esimene ametikool Saaremaal.

Saatejuht Aare Laine usutleb ajaloolast, Saaremaa muuseumi peavarahoidjat Priit Kivi, ajaloolast Bruno Paod ning viimastel aastakümnetel Orissaares ja Torgus merendusalaseid tarkusi jaganud, praegust Kuressaare täiskasvanute gümnaasiumi merendusklassi juhatajat Valdur Lindu, kes noortele madruse elukutse A ja B selgeks teeb.

Saatejuht räägib kuulajaile loo ühest kangest saarlasest, Kuressaare merekooli lõpetanud Aleksander Riisist, kes enne teist maailmasõda sõitis kaptenina purjelaevadel Martha ja Delphin. Nendest laevadest on lasknud kapten Riis kunstnik Friedrich Tammikul maalida ilusad pildid. Need maalid on Luhtse talu elutoa seinu ehtinud rohkem kui sada aastat.

Pärast sõda Kanadasse elama asunud onu Aleksandri mälestust peavad kalliks kapteni sugulased. Aleksandri kirju ja postkaarte merereisidelt on tallel hoidnud kapteni õetütar Elle Pirsi. Saatejuht loeb ette ka Elle mereteemalise luuletuse Sügisõhtu Luhtse rannas.

Priit Kivi teeb põhjaliku kokkuvõtte merekooli loomisest, nimekatest õpetajatest ja vilistlastest, andes teada, et siinse merekooli on lõpetanud ka Eesti sõjalaevastiku rajaja Johan Pitka. Juttu tuleb kooli rajajast ja esimesest juhatajast Johan Prinzist, polaarkapten Karl Jõgist, kes päästis jäälõhkujajaga Krassin 1928. aastal Umberto Nobile ekspeditsiooni.

Bruno Pao tundis vilistlastest Kärla vallast pärit Karl-Osvald Leemetit, kes oli üks Mereleksikoni koostajaist. Karl-Osvald Leemet oli reisilaeva Tallinn kapten. Laev pidas ühendust Tallinna ja Helsingi vahel. Veel räägib Pao saates Kuressaare merekooli lõpetanud Elmar Annikost, kes oli aastaid Tallinna sadama loots.

Valdur Lind annab ülevaate praegusest merendusalasest õppest. Kahjuks on noorte huvi Linnu sõnul merendusalade vastu leige. Kuigi merekooli enam Saaremaal pole, õpib mujal merekoolides ka praegu saarlasi. Ja seda on hea teada.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles