INTERVJUU ⟩ Jaan Tammsalu: “Kui sa ei suuda uskuda, siis armasta!”

Mele Pesti
, Saarte Hääle peatoimetaja / ajakirjanik
Copy
TALLINNA JAANI KIRIKU ÕPETAJA JAAN TAMMSALU on mees, kes kõnnib isepäiselt oma rada. Üha enam kohtab teda taas lapsepõlvelinnas Kuressaares.
TALLINNA JAANI KIRIKU ÕPETAJA JAAN TAMMSALU on mees, kes kõnnib isepäiselt oma rada. Üha enam kohtab teda taas lapsepõlvelinnas Kuressaares. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kohtume Tallinna Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsaluga tema vanematele kuulunud korteris Kuressaare kesklinnas, kust teda viimastel aastatel üha tihedamini leida võib. Tean Jaani lapsest saati, sest ta on mu vanatädi Valve Tammsalu ja ajakirjanik Leo Tammsalu poeg. Rääkisime lisaks vaimsetele teemadele ka ta emast-isast, saare juurtest ja jonnist.

Sinu emaga istusime viimane kord siinsamas korteris diivanil. Oskad sa öelda, mida sa oma emalt, mida isalt oled kaasa saanud?

Kirjutuslaud on ainus mööbliese, mille siin korteris säilitasin ja palju vaeva nägin. Isa Leo istus selle taga, tal oli raamat pidevalt ees, kirjutas artiklit või nupukest. Isa kirjutamas või lugemas – see on kindel mälupilt. Ja teiseks see, et ta pani jalgrattaga kuhugi minema ja tuli alles tundide pärast. Lugemise, kirjutamise, mõtlemise ja suhtlemise loomulikkus tuli isalt. Isa oli ka see, kes painutas end inimeste arvamuste järele, sest ta ei tahtnud kakelda ja vaielda. Kui ta seisukoha välja ütles ja teine selle ümber pööras, siis ta ütles, jaa-jaa, nii on ka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles