FOTOD ÕNNETUSKOHALT Üru külas hukkus elumaja põlengus kaks eakat naist

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy

Saaremaa vallas Üru külas süttis täna öösel põlema elumaja, kust päästjad tõid välja kaks hukkunud eakat naist. Veel kaks majas viibinud inimest pääsesid eluga.

Täna öösel kell 1.26 teatati häirekeskusele, et Üru külas on põlema süttinud elumaja. Kaks inimest olid põlevast majast ise õue saanud, kaks aga olid veel majas. Tulekahjust andis teada üks väljapääsenuist.

Selleks ajaks, kui päästemeeskonnad kohale jõudsid, olid leegid väljas nii maja katusest, uksest kui ka kuumuse tõttu purunenud aknast. Hoone keskosa oli lausleekides ning katus ja laed varisemisohtlikuks muutunud.

Päästetöid juhtinud Kuressaare operatiivkorrapidaja Reinar Ivanovi sõnul oli tule levik väga intensiivne. Kahe hoonesse jäänud inimese otsimiseks sisenesid suitsusukeldusvarustuses päästjad majja läbi akna, kuna ustest polnud see enam võimalik.

Hoonest toodi välja kaks hukkunut, 69- ja 87-aastane naine. Tulekahjust pääsenud 64-aastasele mehele ja 69-aastasele naisele osutas meditsiinilist abi kiirabi.

Väljakutsele reageerisid kõik Saaremaa kutselised komandod, lisaks Karala ja Mustjala vabatahtlikud päästjad.

Esimesena jõudsid sündmuskohale lähima, Kihelkonna komando päästjad oma põhi- ja paakautoga. Komando autovanema Mario Kunderi sõnul polnud hoonet enam võimalik päästa.

"Kui igalt poolt on leegid juba väljas, pole teha enam midagi," põhjendas ta. "Nii ränka, kahe hukkunuga tuleõnnetust ma lähiaastatest küll ei mäleta."

Põlengu kustutamine lõpetati varahommikul kell 5.32.

Sisselangenud katus ja auk seinas

Rootsipunase puitlaudisega maja vana eterniitkatus on keskelt sisse langenud, kummalgi pool auku kõrguvad kaks mustunud korstnat. Tulekahju tõttu klaasideta jäänud aknaraamidest osa on mustaks põlenud, osa eest kukkunud.

Ajakirjanike auto saabudes kiirustab maja juurest minema tumedas jopes naisterahvas, istub eemale pargitud valgesse kaubikusse ning kaubik sõidab minema.

Karge õhk lõhnab kirbelt põlengu järele. Talu sissesõidutee on külmunud kustutusveest klaaslibedaks külmunud. Osalt söestunud hoone kõrval mõjub ereda kontrastina euroalusel seisev, alles kilest lahti võtmata suur pakk puitbrikette.

Õuel maja seina ääres vedelevad katkised toolid, veidi eemal elektripliit ja elektriboiler, mõlemad süsimustaks põlenud. Ühest aknaaugust paistab ruum, mis ilmselt oli elutuba – kuna seinad on mustaks põlenud, ei seleta silm midagi peale televiisori tagapaneeli akna all. Maja hoovipoolsel küljel haigutab hiiglaslik auk. Sealt on näha vist endise pesuruumi söestunud sisemust – paistavad vann ja pesumasin. Majaga sama katuse all asuv kuur ühes riita laotud küttepuudega on tulekahjust suuresti puutumata jäänud.

Tuli võis alguse saada diivanil suitsetamisest

Saabub kaks sarnast tumepunast sõidukit. Ühest väljub Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo kohalik inspektor Maria Vahter, teisest tema kolleegid Pärnust – peainspektor Raido Mets ja inspektor Maarit Sofia Eisenberg, kes on tulnud tulekahju asjaolusid selgitama.

Raido Metsa sõnul selgitab menetlus, mis põlengu põhjustas. Esmalt tuleb üle vaadata kahjustused ja söestumise sügavus ning selle järgi kindlaks määrata tulekahju tekkepiirkond ja koldekoht.

"Tõenäoliselt sai põleng alguse elutoast diivani juurest – ilmselt hooletust suitsetamisest," ütleb ühe pääsenuga juba vestelnud Mets.

Päästeameti andmeil polnud majas ka töökorras suitsuandurit, mis oleks põlengust varakult märku andnud.

Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Raido Mets
Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Raido Mets Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Metsa andmeil viibis üks hukkunud naine ruumis, kust tulekahju alguse sai.

"Teine hukkunu otseselt tulekahju kolde lähedal ei olnud," märgib Mets. Majast pääsenud inimestel tema andmeil suuri vigastusi ei ole.

"Kannatanutega tegeleb juba valla sotsiaalosakond," lisab Raido Mets.

Jätame inspektorid tööd tegema ja sõidame läbi küla. Enamikul taluõuedest pole liikumas näha kedagi. Ühel hoovil näeme aga vestlemas kaht naist.

"Kogu küla on šokis ja leinas," ütleb üks naistest. "Rohkem me mingeid kommentaare ei anna."

Üru külavanema Kaire Nellise sõnul on tänaöine tulekahju suur šokk kogu külarahvale.

"Ma ei tea, et meie külas varem nii traagilist õnnetust juhtunud oleks," lausub Nellis. Lisades: "Üks neist prouadest, kes tules hukkus, elas siin peaaegu kogu elu."

Nellis ise sai tulekahjust teada alles täna ennelõunal, kuna elab küla teises otsas, kuhu põleng ei paistnud ja päästeautode mürin ei kostnud.

"Kui tulekahju kohta Saarte Hääle internetileheküljelt lugesin, oli ehmatus suur," ütleb ta.

Nellise teada on tuleõnnetusest pääsenud mehele leitud juba ajutine elukoht sotsiaalmajas. "Naisterahvas, kes samuti pääses, ei olnud kohalik, vaid perel külas," lisab Kaire Nellis.

Maja oli päästjatele varasemast tuttav

Päästjatele on täna öösel põlenud maja tuttav juba varasemast – täna öösel toimunud tulekahju polnud seal esimene.

Saaremaa päästepiirkonna juhi Margus Lindmäe sõnul käidi tuleohutust selles majapidamises kontrollimas viimati 2019. aastal. "Siis jäi meist sinna kaks toimivat suitsuandurit," ütleb Lindmäe. "Mis neist edasi sai – ei oska öelda."

Saaremaa vallavalitsuse sotsiaalhoolekandeteenistuse juhataja Reelika Murdi sõnul ei ole vallavalitsusel võimalik vastata küsimustele, mis puudutavad majas elanud inimeste eraelu või tervist.

"Küll aga saame öelda, et vallavalitsus on juba pakkunud tulekahjus kannatada saanud inimesele igakülgset abi ja toetust," lausub Murd. "Edasine abivajaduse suurus ja see, kas nende inimeste abistamiseks on vaja kogukonda kaasata, selgub lähiajal."

Üru tuleõnnetuses hukkunud inimesed olid Lääne regioonis sel, vähem kui nädala kestnud aastal esimesed. Mullu hukkus Saaremaal üks inimene.

Päästjad juhivad tungivalt tähelepanu, et suitsuandur peab olema igas eluhoones ning suitsetada tuleb kindlasti hoonest väljas. Pärast suitsetamist tuleb sigaret hoolikalt tuhatoosi või näiteks veega purki kustutada.

Põleva sigaretiga mugavalt voodisse või tugitooli heitmine on eluohtlik. Madratsi või pehme mööbli vahele pudenenud hõõguv suitsuots põhjustab tulekahju märkamatult ja vahel alles tundide pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles