LUND, LÖRTSI, VIHMA ⟩ Algav nädal tuleb väga muutliku ilmaga

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Lumelörts.
Lumelörts. Foto: Liis Treimann

Uus nädal toob riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt nii lund ja mõningaid miinuskraade kui ka vihma ja vesisemaid päevi.

Esmaspäev on tugevama lõuna- ja edelatuulega, puhanguid sisemaal 15, rannikul kuni 18 m/s. Öö on suurema sajuta. Päeval lisandub ka niiskust ning siin-seal sajab veidi lörtsi ja vihma. Ilm muutub leebemaks, õhutemperatuur tõuseb Eesti läänetiivas veidi üle 0°C, Eesti ida- ja lõunaosas jääb veel napilt miinuspoolele.

Teisipäeva öösel liigub üle Eesti madalrõhulohk, jätab maha veidi lund, lörtsi ja vihma. Puhub võrdlemisi tugev edelatuul. Õhutemperatuur on valdavalt üle 0°C. Pärast keskööd pöördub tuul loodesse, taevas selgineb ja õhutemperatuur langeb. Päeval on tugevneva kõrgrõhuharja korral pilvi vähe, ilm sajuta ja lootus kirgast päikest näha. Mõõdukas loodetuules suunduvad termomeetrinäidud langusesse ja on õhtul juba alla -5°C.

Kolmapäeva öö on üle liikuva kõrgrõhuharja mõjul sajuta, mõõduka läänekaare tuulega ja karge, -10°C lähedase õhutemperatuuriga. Päeval läheneb merelt madalrõhulohk ühes sajupilvedega, mis tänastel andmetel vaid saartele lund ja lörtsi, rannikule ka vihma toovad ning õhutemperatuur tõuseb 0°C ümbrusse. Mandril püsib sel juhul ilm sajuta ja õhutemperatuur jääb miinuspoolele.

Nädala teine pool jätkub kiirete muutuste lainel.

Neljapäeva öö on tugevneva kõrgrõhuharja mõjul sajuta, rahulik ja uuesti külmem, õhutemperatuur langeb -10 ümbrusse. Päeval kõrgrõhuhari taganeb, aga peaks veel ilma sajuta ja karge hoidma. Läänemerele laieneva madalrõhkkonna servast võib õhtu poole saartele sajupilvi jõuda ning algab edela- ja lõunatuule tugevnemine.

Reedel vallutab madalrõhkkond kogu Põhja-Euroopa ja selle serva mööda kandub soojem ja niiskem õhumass üle Läänemere. Saabuv sadu algab lume ja lörtsina, teeb tuisku, muutub seejärel vesisemaks ja siis on jäiteoht suur. Lõuna- ja edelatuul tõuseb tugevaks. Öö hakul on ilm veel karge ja külm, pärast keskööd saartest alates tõuseb, päeval valitseb Lääne-Eestis tõenäoliselt juba sulailm ja õhtuks võib ka Eesti idaservas õhutemperatuur juba üle 0°C tõusta.

Edasine prognoosarvutus jätab eelise tugevale õhuvoolule läänekaarest. Sel juhul tuleb nädalavahetus 0°C ümber tiirutava õhutemperatuuri ja vesiste sajuhoogudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles