KÜLAVAHELOOD Kuidas Saaremaa võrgupoisid kord suurlinnade meeskondi alistasid

Saarte Hääl
Copy
KULDMEDAL: 1968. aastal N. Liidu meistrivõistlustel võidetud kuldmedal on Tarvi Uljase spordiauhindade hulgas aukohal.
KULDMEDAL: 1968. aastal N. Liidu meistrivõistlustel võidetud kuldmedal on Tarvi Uljase spordiauhindade hulgas aukohal. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Jaanuaris 60 aastat tagasi võitsid Saaremaa võrkpallipoisid treener Hugo Metsa juhendamisel Tallinnas üleliidulisel turniiril üllatuslikult suurlinnade meeskondi. Saarlased alistasid Moskva, Leningradi, Minski ja Riia eakaaslased. Meie poisid kaotasid aga Vilniusele.

Kuidas saarlased üldse sellele kõrge tasemega turniirile pääsesid, mismoodi mängud kulgesid, miks kaotati leedulastele? Saatejuht Aare Laine esitas niisugused küsimused ka tollastele Kaali küla poistele Tarvi Uljasele ja Jüri Saarele.

Mehed, kes koolipoistene võtsid kuus aastakümmet tagasi Tallinna teekonna ette esimest korda elus, rääkisid nüüd, et tookord ja praegugi kõike seda meenutades, tunduvad võidud suurlinnade meeskondade üle uskumatud.

Endise Saare maakonna maavanema, Tartu ülikoolist juristi diplomi saanud Jüri Saare arvates muutsid turniiri korraldanud moskvakase juhendit. "Kui võistkonnad on turniiril saavutanud võrdse arvu punkte, loeb paremusjärjestuse määramisel omavaheline mäng. Meil oli Moskvaga võrdne arv punkte. Moskva oli kaotanud meile ja meie alistusime Leedule. Kuna meie olime Moskvat võitnud, siis kõigi reeglite järgi olime võitnud ka turniiri. Ilmselt olid moskvalased turniiri käigus juhendi ringi muutnud ja pannud sinna punkti, et võrdse arvu punktide juures saab määravaks geimide suhe. Seda arvestades tunnistati võitjaks Moskva, meile teine koht," selgitas viiekordne Eesti noortemeister võrkpallis Jüri Saar.

Veel meenutavad võrkpallurid elu Palace hotellis, kus nad kohtusid helilooja Gennadi Podelskiga. Kui helilooja nägi liftis dressides poissi, olevat ta tundnud huvi tema päritolu kohta. Saanud teada, et noormees on Saaremaalt, kutsunud ta terve meeskonna hotelli sviiti, kus heliloojat võõrustasid Saaremaa päritolu Neggo nimelised külalised Moskvast. Seal mänginud Podelski klaverit, pühendades ühe loo ka saarlastele. Ühele mängukaartile, milleks olevat olnud ruutu kuus, tõmmanud ta noodijooned ja kirjutanud noodid ning pühenduse võistkonna kaptenile Tarvi Uljasele. Kahjuks on see kaart kaduma läinud.

Samal, mängudevabal päeval, viidi saarlased kommivabrikusse ja piimakombinaati. Poisid said kõhud heast-paremast täis. Küllap uinutas see päev mõnevõrra mänguvaimu. Järgmisel päeval tuli tunnistada leedulaste paremust.

Saates tuleb juttu sellestki, kuidas endale Tallinnnas nime teinud poisid Kuressaare keskväljakul puhpilliorkestri helide saatel vastu võeti. Neile kingiti lilli, peeti kõnesid. Koolipoistena selles meeskonnas saavutusspordis edukad olnud Tarvi Uljas ja Anti Penu tulid Tallinna Kalevi meeskonnas 1968, aastal N Liidu meistriks. Võidukasse meeskonda kuulusid sel aastal saarlastest veel Peeter Sepp ja Taivo Uljas .

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles