Bellingshauseni mälestusmärgi rahaga toetab vallavalitsus Ukraina sõjapõgenikke

Saarte Hääl
Copy
Bellingshauseni monumendi eskiis
Bellingshauseni monumendi eskiis Foto: Erakogu

Admiral Bellingshauseni mälestuse jäädvustamisega Saaremaal praegu edasi ei liiguta.

Olukorras, kus Eesti ja Saaremaa võtavad vastu Ukraina sõjapõgenikke, kes peavad kodumaalt lahkuma Venemaa sõjalise rünnaku tõttu, lükatakse sedalaadi projektid määramata ajaks edasi, teatas Saaremaa vallavalitsus pressiteates. 

Vallavanem Madis Kallase sõnul on admiral Bellingshausen nii Saaremaa, Eesti kui ka maailma ajaloos oluline persoon, kuid praeguses olukorras on otsustatud suunata Saaremaa toetus Ukrainale ja Ukraina inimestele.

Seega on vallaeelarvesse mälestusmärgi jaoks kavandatud raha on plaanis kasutada sõjapõgenike abistamiseks.

Kallas lisas, et julgeolekuolukorra muutumisel on võimalik mälestusmärgi rajamise teema juurde tagasi tulla.

Saaremaa vallavalitsus on valmis tagasi maksma eraisikutelt Hooandja toetuskeskkonna kaudu saadud annetused mälestusmärgi püstitamiseks ja kandma tagasimaksetega kaasnevad kulud. Bellingshauseni mälestusmärk kogus Hooandja kaudu 11 000 eurot. 

Vallaeelarves on Maadeavastaja F. G. von Bellingshauseni mälestuse jäädvustamiseks kavandatud 134 000 eurot, millest 43 000 eurot on saadavate toetuste omaosaluste katteks.

Bellingshauseni mälestusmärgi projekti teostajaks on MTÜ Saaremaa Merekultuuri Selts. Projekti toetatakse ka Saaremaa Muuseumi SA vahendusel Kultuuriministeeriumi poolt, Riigi Tugiteenuste Keskuse „Maakondade arengustrateegiate elluviimise toetusmeetmest“ ning läbi ühisrahastusplatvormi Hooandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles