Avame talgupäeval ühiselt Saaremaa esimese kogukonnaaia!

Saarte Hääl
Copy
Talgupäev, kus istutame, ehitame ja veedame koos ühe mõnusa päeva, toimub 1. mail kell 10 Kuressaares Sirge 1 Kodus.
Talgupäev, kus istutame, ehitame ja veedame koos ühe mõnusa päeva, toimub 1. mail kell 10 Kuressaares Sirge 1 Kodus. Foto: Valmar Voolaid

“Armsad kogukonnaliikmed, ettevõtjad ja vabatahtlikud, olete kõik oodatud Saaremaa esimese kogukonnaaia avamisele eeloleval pühapäeval, 1. mail kell 10 Kuressaares Sirge tn 1!” kutsuvad üles Tallinna ülikooli magistriõppe tudengid.

Projekti “Psüühilise erivajadusega inimeste tegus elu kogukonnas” eesmärk on toetada ennekõike ööpäevaringse toega kodudes elavate psüühilise erivajadusega inimeste suhtlust kogukondadega.

Seetõttu otsustasime rajada Saaremaa esimese kogukonnaaia Sirge 1 Kodule kuuluvale krundile ja teeme seda projektõppeaine ELU (Erialasid Lõimiv Uuendus) raames koos AS Hoolekandeteenustega.

Kogukonnaaia loomine on üks võimalus koos tegutsemiseks ja üksteise tundma õppimiseks. Aias saavad toimetada nii erivajadusega inimesed kui ka teised kogukonna liikmed. See annab võimaluse tuua inimesed kokku ja siduda kogukonda, et elukeskkond muutuks paremaks.

Kogukonnaaed on üks tööriist, mille vahendusel saavad inimesed kokku tulla ja midagi koos ära teha ning arutada – seega tekivad uued suhted ja sõprussidemed. Koos käivad erinevad inimesed, kes kõik jagavad ühte avalikku kogukonnaruumi.

Eriti on oodatud lähiümbruses elavad inimesed, kes saaksid samuti aias midagi rohelist kasvatada.

Mitmed organisatsioonid ja head saarlased on juba huvi tundnud ja abi pakkunud. Kuressaare ametikooli õpilased valmistasid euroalustest kaheksa peenrakasti ning aiamööbli valmistamiseks vajalikud euroalused aitas organiseerida Hoolekandeteenuste Lääne piirkonnajuht Elin Kokla.

Kuressaare Linnamajandus niitis maa ja toob istutamiseks vajaliku koormatäie mulda. Ettevõtja Taavi Eigo on juba kohale toonud naturaalset väetist ning Tiina Pupart aitas luua kogukonnaaia plaani. Lisaks annetab töötukassa Saaremaa osakonna naiskond marjapõõsaid ja viljapuid.

Sirge 1 Koduga käisid tutvumas Saaremaa gümnaasiumi õpilased, kes on valmis tooma erinevaid seemneid, maasikataimi ja tippsibulaid, et neid kogukonnaaia avamise/loomise üritusel üheskoos istutada.

Ühtlasi on meie ettevõtmisega liitunud vabatahtlikud, näiteks Saaremaa kohalikud meesterahvad aitavad talgupäeval valmistada euroalustest aiamööblit, kompostri ja prügikasti.

Vahva ettevõtmise jäädvustamisel on abikäe ulatanud fotograaf Valmar Voolaid.

Sirge 1 elanikud ootavad väga kogukonnaaia avamise üritust ning pakuvad talgupäeval kõigile osalistele enda keedetud talgusuppi ja taimeteed.

Selleks, et kogukonnaaed saaks hoogu juurde, vajame kogukonna pealehakkamist ja abikäsi kogu selle aia loomisel ning kujundamisel, sealhulgas istutamisel, kaevamisel ja lihtsalt seltskonna pakkumisel.

Meie eesmärk on, et loodav kogukonnaaed leiaks kasutuse pikaks ajaks, selle arendamine jätkuks ning et iga kogukonnaliige tunneks end seal täisväärtusliku liikmena.

Kui Sul on midagi pakkuda, tahad toetada või annetada taimi, lilleistikuid, seemneid, tööriistu vms, võib julgelt helistada Sirge 1 Kodu juhatajale Terje Hansonile 58 605 792 või kirjutada terje.hanson@hoolekandeteenused.ee.

Lisainfo nii projektõppeaine kui ka meie projekti kohta on leitav veebileheküljelt: https://elu.tlu.ee/et/projektid/psuuhilise-erivajadusega-inimeste-tegus-elu-kogukonnas

TLÜ magistrandid Anna Petrova, Geily Püümann, Helina Pärn, Jaanika Liblik, Jana Väin, Kai Jürlau, Riin Sirel, Triin Kudi ja Vladislav Velizanin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles