MUHU UUDISSED ⟩ Laupa tuleb tihe päe

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Õigeks sojaks põle õues viel vädan mitte. Aga ons inimesel sest äda? Mitte märki! Rüistab ikka kaudu õuet ja aab oma asju. Ja laseb aga piale ühelt larbatskult teesele, kui ikka pirekse raha juhtub taskupõhjas olema viel.

Pühabe, kellu kolmest suab jälle piduse. Ikka Vanatoale. Sial sie kultuurikants nähisse nüid olavad. Ja pühabe kellu kolmest siis, neh, tuleb sõnna kontserti andma Väliharf. Piletime suab ette osta. Seitsetesn eurut oo tükk ja kuolilastele kolmtesn eurut. Ja enne kontserti kohjapial oo pileti innaks juba kakskümmend eurut ja kuolilastele seitsetesn. Ja alla seitsme vuastased lastasse tuimuidu kuulma. Aga neh, laulvad suri kenasid rahvalikke laulusid, merest ja… Nõnna et olga ete ilm ikka viel pirekse kõle, suab suise tunde sisse ikkagiid.

Aga neh, sie oo alles pühabe. Sõnnamuale oo aega. Laupa oo enne. Ja laupa oo Liiva linnas kohe mitu põnevad asja.

Tiagid ons nõuke jutt sulatõsi või oo siia niipalju juure pantud, et ikka poesim välja paistaks, aga Muhus riagitse ühte muistsed juttu. Neh, pärast teist ilmasõda oln rasked ja vaesed aad, ikka puaerkümmend vuastad kohe viel. Neh, raha olli suamine. Ja ühtes peres kasun kohe mitu poisimassakast. Nendele oln tuliselt taris kuoli minemise aaks püksa jalga. Neh, aga ega emal-isal es oln aega ülemuale neid ostma minna. Suadetud siis kõege vanam massakas. Aga sellel juhtun nõuke ännatu lugu, et kogemata kombel kulun pool raha kõrtsis ää. Neh, ja siis es aedan muu nõu mitte – ostn nobesti selle karikonnale lühisse siarega püksid jalga.

Et nõuke jutt mool paergu miele tulli, neh, nüidsel aal oo ikka elu kole mõnus. Püksa suab kindlaste Liiva linnast laadalt kua. Põle tariskid ülemuale minna änam. Suab kõike muudkid –lillsid ja taimi ja isegid ambapastat. Ja laupa pietse Liival jälle laata. Kellu ühessast omingu läheb keskväljaku pial kauplemine lahti. Nõnna et tasub Liiva-reisi ää küll selle omingu. Kellu ühestteistmest mängab Muhu karmoskaklubi pillilugusid kua.

Ja kellu kümnest laupa omingu lähäb spordiallis leguaututega kupatamiseks. Neh, tuleb omale kodu nõuke autu meisterda, et tõmbad aga paljast takatsi ja siis paneb kuapides minema. Ja nõuksel uhkel alal oo kogunisti Eesti meistrivõistlused. Juba teist korda. Neh, ja põle taris üle nimeta, et esimesed nõuksed meistrivõistlused ollid kua mudud Muhus. Vat nõuksi udupienid asju ossatse sii välja mõtelda ja ää tiha.

Ja kis sest pitkast päävast Liival väga ää ep väsi, siis õhta kellu kuiest oodetse rahvast Koguva, muuseumiüöd pidama. Sedakorda arvatse, et “Öös on unistusi”. Neh ja kui juba asi oo unistustes, siis ilmselgesti suab sial luuletusi kuulata. Kis kelle omasid ette kannab, neh, seda piab ikka ise kuulama minema.

Neh, olga meite riaki ja minge nüid nobesti oma autusid ehitama. Ja olge ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles