JUHTKIRI ⟩ Nutiohvrid (1)

Saarte Hääl
Copy
Noored nutitelefonis
Noored nutitelefonis Foto: Liis Treimann

Tänapäeva noorte kohta on käibel väljend “nutipõlvkond”. Paraku pole arvamus, et teismelised põevad nutisõltuvust, sugugi liialdus

Saaremaa gümnaasiumis alguse saanud rahvusvaheline projekt tõestab, milline on olnud tehnoloogia mõju noortele. Küsitluse tulemused on hirmutavad: vastanud noortest koguni 37 protsenti jälgib telefonis toimuvat kolm-neli tundi päevas, viiendik aga teeb seda pidevalt.

Kuigi piltlikult öeldes mahub tänu nutiseadmetele meie pihku kogu maailm, on sel ka omad varjuküljed. Kuna uut teavet aina pressib peale, mõjutab see info tarbija keskendumisvõimet.

Virtuaalse maailma kirevuse ja põnevusega harjunud ning sellest sõltuvusse langenud inimesed ei oska enam hinnata seda, mis päris elul ja päris maailmal pakkuda on.

Kui silmast silma suhtlemisele ja rääkimisele eelistada lühenditest ja slängist tulvil sõnumeid, känguvad sõnavara ja suhtlemisoskus. Ilmselt ei maksa neil, kelle jaoks füüsiline aktiivsus tähendab vaid väledat sõrmede jooksu ekraanil, loota ka heale tervisele tulevikus.

Nutisõltuvus on sõltuvus nagu iga teine. Sellest jagusaamine nõuab ekraani uppunud inimeselt tõsist tahet ja pingutust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles