GALERII JA VIDEO ⟩ Admiral Bellingshauseni monumendikivi pandi paika

Copy

Raiekivi sääre tippu paigutati teisipäeva õhtul tulevase admiral Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausenile pühendatud mälestusmärgi alus, 27 tonni kaaluv kivi.

Aluskivi toodi Kuressaarde Lümandalt, Leedri külast ajalooõpetaja Urve Vakkeri karjamaalt. Vakker on Saaremaa merekultuuri seltsi liige ning oli monumendi rajamise üks algatajaid.

Küsimusele, mis on selle kivi tähendus, vastas merekultuuri seltsi staažikas liige Ülo Roos, et see on lõunapoolus, mille Bellingshausen avastas. ''Mõte on, et ühe otsa peal on paar pingviini, kes vaatavad vanale otsa, ja kiri tuleb peale, et see mees on sündinud Saaremaal,'' rääkis Roos, kuid lisas, et täpselt ei ole veel kindel, milline see monument välja nägema hakkab, sest see on ikkagi konkursi võitnud kunstniku teha.

Miks monument just Raiekivi sääre tippu tuleb, selgitas Roos, et mälestusmärk peab mingil määral ikka ju nähtav olema. ''Kui me oleksime ta pannud sinna Pilgusele, siis oleks ta jäänud väga kõrvale. Siin on ta pildis,'' lisas Roos.

Nüüd järgneb suunatud pakkumisega konkurss, mille käigus peaksid skulptorid pakkuma välja ideekavandi, kuidas ja milliseid elemente kivile lisada, et see mälestusmärgi mõõdu välja annaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles