JUHTKIRI Sajandi otsus

Saarte Hääl
Copy
Mererand
Mererand Foto: HENN SOODLA / PRNPM / EMF

Juhul kui keskkonnaminister Madis Kallase algatatud arutelu ranna kaitseks kehtestatud ehituskeeluvööndi vähendamise üle jõuab kunagi reaalsete tulemusteni, muudab see saartel planeerimisloogikat kõvasti.

Näiteks kui ehituskeeluvööndit vähendataks sarnaselt Mandri-Eestiga 100 meetri peale, tekiks juurde ruutkilomeetrite kaupa maad, kuhu saaks ehitada. Mereäärset maad. Võib vaid ette kujutada seda liikumist, mis kinnisvaraturul toimuma hakkaks.

Selle üle, kas ehituskeeluvöönd peab mandril ja saartel erinev olema, on vaieldud juba 1995. aastast saadik, mil see kehtestati. Samamoodi vaieldakse selle üle, kas üldse peaks riiklikult keelama. Tuuakse näiteks, et Skandinaavias ei keela keegi vee äärde ehitada.

Nendes vaidlustes ongi igal ühel oma tõde. Keskkonnaministri tehtud ettepaneku iva võikski olla pigem see, et ei oleks ootust piiranguvööndi vähendamisele, vaid saaks lõpuks ära tõestatud ja vaieldud, et kas ja miks on keelamine mõistlik.

Selge on see, et mingid piirangud peaksid jääma ja jäävadki. Vahel tuleb inimest tema lolluse eest kasvõi vägisi kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles