KAASTUNNE ⟩ Lahkus Meie Maa omanik ja väljaandja Arne Pagil

Copy
Arne Pagil
Arne Pagil Foto: Saarte Hääl

Arne Pagil sündis 15. novembril 1940. aastal ja lahkus taevastele radadele nädal enne jõule – 18. detsembril 2022.

Arne sündis Sõrve neljalapselises peres. Paraku tuli perel repressioonide ohus ette võtta ohtlik merereis Rootsi. Seal sai ta hariduse ja toetas oma tegemistega riigi majandust.

Tänu ema ja teiste lähedaste tugevale eestlustundele suutis Arne säilitada eesti keele. Sealjuures väärib imetlust tema eriline hoolimine ja armastus kodusaare, eriti Sõrve vastu. Et kuidas oli ta nii noorelt oma sünnisaarde sedavõrd tugevalt juurdunud, et siinne ajaleht oli talle väga oluline veel pensionieaski.

Arnest sai Meie Maa omanik 1992. aastal, kolm aastat pärast lehe uuel kujul ilmumist. Rasketel, kahe maakonna lehe ilmumise aastatel oli ta kui hea lapsevanem oma võsukest toetamas. Ta püüdis lehe tegemisel igakülgselt arvestada saarte lugejate huve, lehe kaudu kaasa aidata nii lehe kui ka Saaremaa arengule.

Arne soovis, et tänapäeva kajastamise kõrval oleks pilk heidetud ka ajalukku ja et kajastamist leiaksid saarlaste läbielamised suure sõja ajal ja hiljem, sealhulgas küüditamised. Arne pidas ka kirikuteemat lehes väga oluliseks. 2013. aastal tunnustas Eesti evangeelne luterlik kirik teda aukirjaga. 2020. aasta veebruaris sai meediaettevõtja Arne Pagilist Saare maakonna vapimärgi kavaler.

Meenutame siinjuures ka tema ajalehe rasket arenguteed. Meie Maa esimene "pesa" oli postkontori majas. Saaremaa Raadiost oli siis väga suur abi, selle reklaamidest sai tuge ka ajaleht. 1994. aastast, mil leht hakkas ilmuma nädalas kaks korda, hakkas Meie Maal hästi minema. Aasta hiljem ilmus leht juba kolm korda nädalas. Iga paari kuu järel tunti rõõmu tiraaži suurenemise üle. Raha saadi reklaamist, rahaprobleeme polnud. Lehe sisu muutus aina paremaks ja mitmekesisemaks. Peatoimetaja Ilona Sääsk oskas nõukaaja stiilist ülesaamiseks sisse tuua uusi vaatepunkte ja teemasid. Palju aastaid ilmus Meie Maa kuuel päeval nädalas, kusjuures 15 aastat tihedas konkurentsis teise maakonnalehega.

Meie Maa väärikas juubelipidugi sai ära peetud, kus lehe tegevjuht Priit Rauniste lausus, et ilma Arneta ei oleks me täna juubelit tähistamas. Sajale aastale tuli aga lisa veel kolm aastat ja 20 päeva. Viimane lehenumber ilmus 22. aprillil 2022 ning tegevjuht kirjutas oma artiklis, et lehe väljaandmine on Pagilile maksma läinud kaks miljonit eurot. 29 aastat Meie Maa omanik olnud Arne märkis samas artiklis, et lõpetamine on väga raske otsus, aga midagi ei ole teha. Väga kurb on.

Arne Pagil, rahulikku und, saarlased ei unusta Sind!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles