Loomakaitse selts: veelinde ei tohi saiaga toita

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Urmas Luik

Kuigi paljud eestlased on harjunud veekogu äärde jalutama minnes võtma kaasa saia, mida seal talvituvatele luikedele-partidele pakkuda, põhjustab selline käitumine paljudele lindudele asjatuid kannatusi, teatas Eesti Loomakaitse Selts.

Eestis kohtab talvel veelindudest kõige sagedamini sinikael-parte ja kühmnokk-luiki, kes saavad pehmemal talvel kohalikus kliimas kenasti hakkama. Vajadusel – ning kui toitu napib – otsivad linnud mõne jäävaba veekogu või lahe. Karge külmaga aga lendavad nad kaugemale lõunasse või edelasse toiduotsinguile.

Kui inimene sekkub lindude loomulikesse rändeharjumustesse ja tekitab lisatoidu pakkumisega eksliku mulje, et toitu jagub, võib see lindudele saatuslikuks saada. Inimese toiduga harjunud linnud jäävad siis paigale, kuid ei leia enam loodusest piisavalt toitu. Nii kipuvad nõrgemad linnud nälga jääma ning üheskoos talvituvate lindude seas levivad ka haigused. Ilmselt mäletavad paljud, kuidas 2021. aasta kevade lähenedes põhjaranniku randadest pidevalt linnugripi tõttu hukkunud luiki leida võis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles