Kohus karistas meest, kes tegi naisele haiget, vägistas ja jälitas

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
"Ei" tähendab ei"!
"Ei" tähendab ei"! Foto: Freepik

Oma elukaaslase ja laste ema kallal füüsiliselt ja vaimselt vägivallatsenud ja naist ahistanud saarlane sai kohtus tingimisi kokkuleppekaristuse ning peab lisaks leppima aastaid kestva lähenemiskeeluga.

Prokuratuur saatis kohtu ette 40-aastase saarlase seitsme kuriteoepisoodi toimepanemise eest. Sel nädalal kinnitas kohus kokkuleppe, mille olid sõlminud prokurör, teo toimepanija ja tema advokaat, mis oli Lääne ringkonnaprokuröri Rainer Amuri sõnul igati mõistlik lahendus.

Vastasel juhul toimunuks kohtuistung, mis mõjunuks rusuvalt nii kannatanule kui ka alaealistele lastele.

Kokkuleppega oli nõus ka kannatanu, öeldes, et ta ei aja taga mehe reaalse vangistusega karistamist, vaid tahab lihtsalt oma eluga rahulikult edasi minna ja et mees teda rohkem ei häiriks.

Kannatanu julges abi otsida 

"Tahan rõhutada, et kannatanu oli hästi tubli – julges ise tulla ja abi otsida. Ja tõesti sai ka abi nii Saaremaa naiste tugikeskusest, ohvriabist kui politseist," ütles ringkonnaprokurör. "Ka kõik teised koduvägivalla all kannatanud peaksid teadma, et lahendused on olemas ning abi kohe võtta. Politsei alustab menetlust ja kogub tõendeid ning kui neid on piisavalt, saadab prokuratuur selle asja ka kohtusse.“ 

Kriminaaluurimine sai alguse eelmise aasta sügisel ja kõik vägivallajuhtumid, mille politsei menetluse ajal ära tõestas, toimusidki eelmisel aastal.

Prokurör Amuri sõnul on võimalik, et vaimset ja füüsilist vägivalda oli aastaid koos elanud naise ja mehe vahel varemgi, kuid seda oleks olnud raske kohtu jaoks tõendada.

Mees ise eitas igasugust vägivalda, kuid õnneks olid naise vigastused haiglas fikseeritud, lisaks olid olemas fotod, mida ekspert sai hinnata ja selgitada, kas kannatanu väited vägivalla toimumise kohta on reaalsed või mitte. Prokurör rõhutab, et need ei olnud peksmised, kuid siiski kontaktid, kus naine tundis valu ja sai kehavigastusi.

"Mees lükkas naist jõuga pikali, vastu seina, lükkas vastu jalatsikappi, ühes episoodis õues lükkas asfaldile pikali," kirjeldas Rainer Amur. "Need ei olnud tüüpilised rusikaga löömised, aga inimene tundis valu ja sai ka vigastusi, mistõttu on see tegevus ka kuriteona karistatav." Mõnes episoodis pigistas mees naist kõrist, kätest või õlgadest.

"2022. aasta episoodides ei olnud ühtegi korda, kus saaks väita, et oleks löömist kui sellist toimunud. Kas seda on ka varasemalt toimunud? Ma ei oska seda öelda, selle kohta ei ole tõendeid," ütles Amur.

Pikaajaline vaimne vägivald

Politsei tõendas uurimisega ära, et lisaks füüsilisele vägivallale pidi naine taluma pikaajalist vaimset vägivalda. Mees kontrollis igati naise elu, kes pidi alati teatama, kuhu ja miks läheb, kellega kohtub, ega pole mõne meesterahvaga rääkinud. Ja üks 2022. aasta sündmustest toimus sellisel moel, mida saab Amuri sõnul pidada vägistamiseks.

Küsimus on selles, kas elukaaslaste vahel on võimalik vägistamine? Ja vastus on jah! "See sõltub puhtalt tahtevastasusest ja vägivallast ning kannatanu ütluste põhjal 2022. aastal toimus vähemalt üks intsident, kus oli tahtevastane seksuaalvahekord, mille käigus kasutati ka vägivalda."

Ehkki naine keeldus seksist, hoidis mees teda jõuga kinni ning tekitas valu ja vigastusi ning jätkas hoolimata naise vastusseisust. "Selline tegu vastab vägistamisele," kinnitab prokurör.

Kolmas kuritegu, milles meest süüdistati, oli ahistav jälitamine. See juhtus pärast seda, kui naine oli ta maha jätnud ja põgenenud naiste varjupaika, ning endine mees hakkas teda igal võimalikul moel tagasi kutsuma-meelitama. Ta ei ähvardanud, kuid manipuleeris, märkis prokurör.

Nii saatis ta kuu aja jooksul naisele telefoniga 141 sõnumit. Seejärel nõudis naine kohtus talle lähenemiskeeldu, mille järel mees mõistis, et on üle piiri läinud ja lõpetas naise jälitamise.

Kohus mõistis mehele sel nädalal kaks aastat tingimisi vangistust, kahe ja poole aastase katseajaga. Aga mis kõige olulisem, on prokuröri sõnul jätkuv lähenemiskeeld järgmiseks kolmeks aastaks.

"Meil on alust arvata, et nüüd, kui mees on lähenemiskeeldu väga hästi järginud, siis vaevalt ta järgmised kolm aastat hakkab seda rikkuma olukorras, kus tal on katseaeg," rääkis prokurör Amur. "Lähenemiskeelu rikkumine on kuritegu ja kui ta paneb kuriteo toime, ootab teda kaheaastane vangistus."

Rainer Amur loodab ta, et mees võtab juhtunust õppust ja läheb ka psühholoogi juurde, sest mõtteviisiga, et naine on mehe omand, tuleb kindlasti tegeleda.

KUST LEIDA ABI

Saaremaa naiste tugikeskus 53 098 919, saaremaanaistetugikeskus@gmail.com

Ohvriabi kriisitelefon 116 006.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles