VIDEO Heinrich Gandersheimist: kas Saaremaal tegutsenud ehitusmeister?

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
IIDNE ISIKUTUNNISTUS: Erki Russow pakub, et Iraselt leitud meistripitsat kõneleb meile 13. sajandi lõpus Saaremaal toimetanud ehitusmeister Heinrichist.
IIDNE ISIKUTUNNISTUS: Erki Russow pakub, et Iraselt leitud meistripitsat kõneleb meile 13. sajandi lõpus Saaremaal toimetanud ehitusmeister Heinrichist. Foto: Martin Vesberg / Saarte Hääl

Detektoristi juhuleid heidab uut valgust Saaremaa vanemale ajaloole ja võib viidata ehitusmeistrile, keda saab seostada nii Kaarma kui ka Kärla kiriku ehitusega 13. sajandi lõpukümnenditel.

Põnevaks leiuks on pitsat, millel hästi loetav nii selle omaniku nimi kui ka kujutis, mis annab üsna selget aimu tema tegevusalast. Kuivõrd Saksa ajalooallikates esineb mitmel korral pitsatile graveeritud isikunimi, siis saab nendele tuginedes kokku panna päris põneva loo.

Irase külas päevavalgele tulnud pitsat dateeriti 13. sajandi lõppu ja on kuues nimetatud ajaperioodist pärit pitsat Eestis, teine Saaremaal. Varem on Saaremaalt Maasilinnast leitud Saare-Lääne foogti pitsat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles