AJA LUGU Kuidas Kingissepp Eestist röövitud kulla varastas ja Soome ära kaotas

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Uuendatud 15. jaanuar 2024, 15:58
Copy
RIIGIKUKUTAJA KAPO HOOLE ALL: Pea kohale seatud pilkepildi pealkiri: "Kõige maade nuuskurid ühinegem ja püüdke Viktor Kingissepp kinni".
RIIGIKUKUTAJA KAPO HOOLE ALL: Pea kohale seatud pilkepildi pealkiri: "Kõige maade nuuskurid ühinegem ja püüdke Viktor Kingissepp kinni". Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Võimalik, et kurikuulus saarlasest riigikukutaja Viktor Kingissepp saadeti Venemaalt Eestisse põrandaalusele tööle seepärast, et ta lihtlabaselt varastas “omadelt”. Ja mitte vähe.

Veebruaris 1918 põles Eestimaal mõned kuud peremehetsenud punastel maa jalge all. Ligi aasta varem alustatud “kommuna-meeste” verine kampaania Eestis võimu haaramiseks oli kokku kukkumas. Alles novembris 1917 olid Jaan Anvelt, Hans Pöögelmann, Kingissepp ja teised kommunistid moodustanud Eestimaa Sõja-Revolutsioonikomitee ja Eestis võttis võimust bolševike järjest tugevnev terrorirežiim. Üheaegselt võimu haaramisega algas jaht aadlike varandustele. Ja mitte ainult aadlike, vaid röövellik punakaart võis kontrrevolutsionääriks tembeldada sisuliselt igaüht. Kättemaksuks lasti vastased maha ja vara konfikseeriti.

Veebruari lõpuks olid Saksa väed vallutanud Tartu ja Haapsalu ning jõudnud vaid mõnekümne kilomeetri kaugusele Tallinnast. Viktor Kingissepp oli formeerinud veel ühe punakaardi salga, mis saadeti äärelinna kaitsepositsioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles