Kudjapel mälestati 1941. aasta juuniküüditamise ohvreid

Copy
Foto: Tõnu Veldre/Saarte Hääl

Reede keskpäeval meenutati Kudjape kalmistul peetud mälestusmiitingul neid, kes 83. aastat tagasi pidid sunniviisiliselt oma kodu maha jätma ja paljude jaoks viimseks teekonnaks jäänud Siberi teele asuma.

Küüditamise mälestusmärgile asetasid pärjad Saaremaal visiidil olevad Balti riikide parlamentide väliskomisjonide liikmed. Eesti parlamendi väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles oma kõnes, et 14. juunil 1941. aastal pani Venemaa toime kuriteo, mille eest ta ei ole siiamaani karistust saanud.

"Kahjuks saadab meie naaberiik ka täna igapäevaselt kuritegusid toime. See, mida Venemaa saadab korda Ukrainas, on eksistensiaalne oht ka meile," rõhutas Mihkelson. "Et vägivald ei korduks," ütles ta, "selle nimel peame me ise koos Baltimaade ja liitlastega väga palju pingutama. Rahvaesindajad töötavad selle nimel, et ükskord Venemaa oma tegude eest ka vastutaks."

Õnnistamissõnad Siberisse jäänute mälestuseks ütles Saare-Lääne piiskop Anti Toplaan. Sõna said Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk, Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu nimel Kristjan Moora ja Saima Pildre Memento Saaremaa ühendusest.

Memento teeneterist anti üle 1941. aastal küüditatud Ülo Roosile, kes ütles, et see, miks neid 1941. aastal kodust ära viidi, jääb ilmselt igavesti mõistatuseks. Ühingu lauamedalid said Hanno Kask ja Mati Kers.

84-aastane Mati Kers viidi pisipõnnina oma kodust Hiiumaalt Kärdlast niinimetatud järelküüditamise ajal minema seetõttu, et tema isa oli Eesti Vabariigi piirivalvur. "Seesama laev, mis Roomassaarest välja läks, sõitis Kärdla, võttis meid peale ja sealt pandi meid rongi peale ja saadeti edasi Tallinna poole," jutustas ta oma kurvast saatusest. Sakslaste poolt Jõhvi all puruks lastud raudtee tõttu jäeti naised-lapsed Harku vanglasse. Mati isa viidi Venemaale ja sinna ta jäi.

Naised koos lastega lubati augusti keskel Hiiumaale tagasi. "Korter oli tühjaks tehtud, kusagil polnud olla, tulime paadiga Saaremaale ema tädi juurde, kes oli Tiirimetsa koolis õpetaja," rääkis Kers. Nüüd elab ta koos abikaasa Leidaga Kuressaares.

Tagasi üles