Poolakad leidsid Kaalist 5,7 kilo raskuse meteoriiditüki

Copy
METEORIIDIKÜTID TÖÖHOOS: Filip Nikodemi ja Andrzej Owczarzaki seni suurim meteoriidisaak kaalub 5,7 kilo. Seni muuseumi jõudnud kild kaalub 600 grammi.
METEORIIDIKÜTID TÖÖHOOS: Filip Nikodemi ja Andrzej Owczarzaki seni suurim meteoriidisaak kaalub 5,7 kilo. Seni muuseumi jõudnud kild kaalub 600 grammi. Foto: Mehis Tulk

Saarte Hääl kohtus eile Kaalis kahe metalliotsijaga poolakaga, kes leidsid aasta tagasi kraatriväljalt maa seest 5,7-kilose meteoriiditüki, suurima, mida teadaoleva ajaloo jooksul on Kaalist üldse leitud.

Kui Filip Nikodemi ja Andrzej Owczarzaki leid läbiks laborikatsetused, oleks tegemist sensatsioonilise leiuga, sest seni on Kaalist Tartu ülikooli loodusmuuseumi jõudnud vaid 600-grammine tükk. Otsimiseks on neil litsents ja eelmisel aastal Tallinnas läbitud detektori kasutamise koolitus.

Sõltuvalt ilmast on neil plaan otsinguid veel paar päeva jätkata. Leitud tükid jäävad Nikodemi sõnul nende oma kollektsiooni või Tallinna muuseumi. “Me teeme koostööd Tartu ülikooliga. Otsimine on raske töö. Vahel harva leiad midagi,” kinnitas ta. Sel aastal pole nad seni veel midagi leidnud.

Tagasi üles