Kopteriplatsi rajamine seisab hingehinnaga maatüki ostu taga

Alver Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JÜRI LINDE: Kaalume ka teisi variante, kuidas seda asja lahendada. Võimalik on ka sundvalduse rakendamine, kui see on väga vajalik.
JÜRI LINDE: Kaalume ka teisi variante, kuidas seda asja lahendada. Võimalik on ka sundvalduse rakendamine, kui see on väga vajalik. Foto: Maanus Masing

Kunagise Kuressaare Sanatooriumi poole maja omanik OÜ Valsimaja küsib vallavalitsuselt 16 000 eurot mõnesaja ruutmeetrise maasiilaka eest, mis on vajalik lähedusse rajatava kopteri maandumisplatsi juurdepääsuteeks.

“Kunagi on seal planeering tehtud ja mingid plaanid peetud, aga ühe maaomanikuga ei ole me veel kahjuks kaubale jõudnud,” märkis abivallavanem Jüri Linde, kelle sõnul küsib teelõigu omanik natuke liiga palju. 

Jüri Linde peab kopteriplatsi juurdepääsutee ostuks juba pikemat aega läbirääkimisi Valsimaja OÜ-ga, et soetada 415 m² suurune kiilukujuline Puusilla tee nimeline katastriüksus vahetult vanadekodu Saaremaa Valss maja taga. Küsitava summa suurust Jüri Linde ei öelnud. 

183 meetrit pikk ja vaid mõni meeter lai transpordimaa kinnistu läks Valsimaja, endise nimega Purser OÜ omandisse pärast ostu-müügitehingut AS-iga Kuressaare Sanatoorium. Sanatooriumi ravikorpuse ostis ettevõtjate Andres ja Kristi Tinnoga seotud osaühing kaks aastat tagasi. 2015. aastal omandas toona Andres Tinno juhitud Lääne-Saare vald Kuressaare Sanatooriumilt kõrvalasuva sanatooriumi majutuskompleksi, kuhu vald rajas vanadekodu Saaremaa Valss.

Saarte Häälele teadaolevalt küsib Valsimaja vallavalitsuselt teelõigu eest 16 000 eurot, mis teeb ühe ruutmeetri hinnaks üle 35 euro. Vald oleks nõus maksma kordades vähem. Näiteks Kaitseliidult saab vald riigigümnaasiumi rajamiseks vajaliku umbes sama suure  maatüki 1400 euroga.

Valla tänavuses eelarves on kopteriplatsi ehituseks 215 000 eurot, aga see ei puuduta maa ostu, vaid ehitust. “Meil teelõikude jaoks eraldi summasid ei ole, on raha platsi väljaehitamiseks,” tõdes abivallavanem Linde, avaldades lootust, et jõutakse siiski mõistlikule kokkuleppele, sest korda tehtud teeots tõstab ka kõrval olevate kinnistute väärtust.

Jüri Linde sõnul ei pea haiglat ja maandumisplatsi ühendav tee olema kuue meetri laiune, piisab ka kolme meetri laiusest teekoridorist, mida mööda saab kiirabi abi vajava patsiendi võimalikult kiirelt helikopterile toimetada.

SA Kuressaare Haigla juhatuse liige Märt Kõlli ütles, et tal on väga hea meel, et projekteerimine on käimas, arvestades sellega, et eelmise aasta lõpus tuli ka raha. “Selle aasta jooksul võiks see ühendustee koos platsiga valmis saada. Oleme lootusrikkad, et enne sügisel lume ja pori tulekut oleks asjad korras,” lausus ta. 

Meil teelõikude jaoks eraldi summasid ei ole, on raha platsi väljaehitamiseks.

Jüri Linde

Vallavalitsus on suhelnud maatüki ostu osas Andres Tinno, Kristi Tinno ja Villi Pihliga. Saaremaa vallavolikokku kuuluv Andres Tinno Saarte Hääle küsimustele ei vastanud: “Kas aadress, kuhu pöördute on ikka õige?”. Tõepoolest, Valsimajal Andres Tinnoga juriidilisi seoseid ei leia, firma omanikud on Kristi Tinno ja Pihli firma Härma Invest OÜ. Valsimaja OÜ juhatuse liige Villi Pihl ütles Saarte Häälele, et nad on küsinud “objekti eest minimaalse maksumuse”. “Oleme võtnud selle soetamiseks laenu ja kinnistu on hüpoteegiga koormatud. Antud tüki ostusoov on vallapoolne. Praegusel hetkel on läbirääkimised pooleli ja rohkem kommenteerida ei saa,”  ütles Villi Pihl.

Puusilla tee ja Ravila 1a kinnistule, kus asub kunagine mudaravila kompleks, on Swedbanki kasuks seatud 172 000 eurone hüpoteek. 

Abivallavanem Linde hinnangul on loogiline, et tekib kauplemine, kui üks pakub ja teine ostab ning see pole tavatu. Teisipäeval saatis vallavalitsus Valsimaja OÜ-le kirja, tahtes saada esimesel võimalusel ja soovitavalt mitte hiljem kui kahe nädala jooksul oma ostusoovile vastuse.

Kuressaare kopteriplatsi rajamine on päevakorral olnud pea paarkümmend aastat. Projekt oli haigla juhataja laual juba 1997. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles