Kirik sõdib Saaremaa valla maasoovile vastu

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maanus Masing

Saaremaa vald soovis Eesti evangeelselt luterlikult kirikult (EELK) omandada maatüki, mis jääb Salme–Läätsa kergliiklustee alla. Kuna kaubale ei saadud, võtab vald selle nüüd sunniga.

Vallavalitsuse teisipäevasel istungil väljakuulutatud ehitushankega rajatava Salme–Läätsa kergliiklustee alla jääb valla ehitusspetsialisti Rait Pitka sõnul 28 kinnistut. Kokkulepped on saavutatud kõigi kinnistute osas, välja arvatud EELK-le kuuluv Tiigi 2 kinnistu. Kokkuleppe kasutusõiguse osas peab vald saavutama kõikide kinnistuomanikega, muidu ei saada tee ehitamiseks toetust. Kiriku maa puhul on tegemist veerandiga 0,31 hektari suurusest krundist.

Isikliku kasutamisõiguse seadmisega EELK nõus ei olnud, kuid pakkus vallale kas maa ostmist või vahetamist. EELK kantsler Andrus Mõttus ütles Saarte Häälele, et ta on telefonitsi vestelnud abivallavanem Mart Mäekeriga ja pakkunud kompromissi, mida viimane oli lubanud vallas läbi arutada. Mõttuse sõnul ei ole ta mingit vastust saanud peale kirja, et vallale ei sobi ükski variant ning seega on algatatud sundvalduse seadmise menetlus. Laiemat arutelu pole toimunud.

Vallavalitsus selgitab oma kirjas, et nimetatud piirkonnas puudub samaväärse maa vahetamise võimalus, kinnistute ostuks pole vallal raha ning vallavalitsuse soov on kohelda kõiki maaomanikke võrdselt. “Loomulikult on omavalitsusel õigus sundvaldus algatada ja kui seda tehakse seadusi järgides, tuleb meil sellega leppida,” ütles Mõttus. Kirikule kuulub ka kõrvalolev Tiigi 4 maatükk, millest  kergtee samuti nurga võtab. See nurk on nii pisike, et ses osas ei ole kirikul ühtegi pretensiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles