Tagaverel tuvastati rikutud e-hääl

Saarte Hääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Saarte Hääle rutiinse valimistulemuste kontolli käigus jäi lehe uuriva toimetuse ajakirjanikele silma, et 5. ringkonna valimisjaoskonnas number kaheksa oli antud üks rikutud e-hääl. 

See jaoskond hõlmas ka Tagavere piirkonda. Saarte Hääl juhtis sellele valimiste korraldaja tähelepanu. Pärast asja uurimist selgus tõepoolest, et ühele e-sedelile oli kantud kandidaadi numbri asemel kurja näoga emotikon.

„Ilmselgelt oli hääletaja läinud valimisi kaabuga lööma,” anti lehele kommentaar.

Valimiste korraldaja sõnul on tegemist esmakordse juhtumiga Eesti e-valimiste ajaloos. Tõsi, ükskord varem oli üks kandidaat püüdnud Nigeeriast tulnud e-kirja põhjal e-hääli osta, kuid heausklik ostja jäi pika ninaga. Valimiste korraldaja sõnul lööb Tagavere juhtum kindlasti e-valimiste kuvandisse mõra.

Juba üsna pea saabuvatel europarlamendi valmistel tuleb e-hääletamisel kasutada ka ettevaatusabinõu, mis saadetakse e-valijale postiga koju ning mis sisaldab juhised salasõna leidmiseks ühest teatud sookuivendamise käsiraamatust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles