LUGEJA KÜSIB: Kuidas veenduda, et tellingutel töötamine on ohutu?

Saarte Hääl
Copy
Foto: pxhere.com

Töötan väikeses ehitusfirmas, mis tegeleb fassaaditöödega. Tavaliselt on maja juurde tellingud paigaldatud enne, kui meie sinna tööle läheme. Mitmel objektil on olnud tunne, et need pole paigaldatud päris korralikult. Minu ülemus ütleb, et kõik on korras. Kuidas ma saan veenduda, et nendel tellingutel töötamine on ohutu?

Vastab Rein Reisberg, tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:

Ehitusplatsidel, kus töötavad mitme ehitusettevõtte töötajad, korraldab tellingute paigaldamise tavaliselt peatöövõtja. Tema peab korraldama enne tellingute kasutuselevõtmist kontrolli, et tellingutel töötamine on ohutu, ja tema annab loa alltöövõtjatele nende kasutamiseks. Samuti tuleb tellingute korrasolekut ehitusplatsil kontrollida iganädalaselt. Kui kontrollimist tehakse põhjalikult, on ka alltöövõtjatel kindlustunne, et nende töötajad saavad oma tööd teha ohutult. Paraku on juhtumeid, kui korralikult paigaldatud tellingutelt on kasutamise ajal midagi eemaldatud – näiteks diagonaaltugi, ankurdus või osa kaitsepiirdest ning selle tagajärjel ei ole tellingutel töötamine enam ohutu.

Tööstuslikel tellingutel peab olema kaasas kasutusjuhend ning nende kasutamisel ehitustöödel peab olema tellingute paigaldamis- ja demonteerimisplaan. Nendest dokumentidest peab olema näha, kus peavad olema tellingutel toed, piirded ja ankurdused. Juhendi ja plaaniga tutvumiseks ehitusplatsil tasub neid küsida peatöövõtja määratud töötervishoiu ja tööohutuse koordinaatorilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles