India road vürtsitavad saarlaste maitsemeeli

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TULEGA MÄNGIMINE: Tegelikult ei ole see mäng. Niisugused tulekeeled kuuluvad India kokakunsti juurde. Kokad Sameer Khan (vasakul) ja Sahil Chauhan oskavad leeke taltsutada.
TULEGA MÄNGIMINE: Tegelikult ei ole see mäng. Niisugused tulekeeled kuuluvad India kokakunsti juurde. Kokad Sameer Khan (vasakul) ja Sahil Chauhan oskavad leeke taltsutada. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Auriga keskuse restoranis Monk, kohvikus Monk Sõõrik ja Jäätis ning teise korruse Kapella Cafe´s toimetavad tumedaverelised Indiast pärit noormehed, pakkudes külalistele eksootilisi roogi.

Indiast Saaremaale tööle tulnud noormehed on siinse eluga hästi kohanenud. Piltlikult öeldes on nad ennast põhjamaises kliimas kiiresti käima tõmmanud.

Kokkamisnipid ja -oskused on Sahil Chauhan ja Sameer Khan omandanud oma kodumaal.

“Meie menüüs on palju aasiapäraseid toite. Neid oskavad kõige paremini valmistada kogemustega kokad. Köögis töötavad mehed on varem töötanud India hotellide suurtes restoranides. Tahan, et kokad oleksid professionaalid. Olen Sahili ja Sameeriga väga rahul. Kohalikke olusid arvestades tuli neile üht-teist juurde õpetada. Nad on väga õpihimulised, püüavad iga päev midagi juurde õppida,” iseloomustab Monki omanik Balli Chouhan oma töötajaid.

Auriga kolmes söögikohas, mille omanik Balli on, pole üksnes Indiast pärit töötajad. Saarlane Signe Sannik, ettevõtte vastutav teenindaja, liitus tööperega kaks aastat tagasi.

“Signe on meid väga palju aidanud. Tema tutvustab meile Saaremaad, räägib kultuuritraditsioonidest, õpetab eesti keelt, korraldab ühiseid väljasõite, aitab teisest kultuuriruumist siia saabunud inimestel Eestimaad ja eestlasi tundma õppida,” kiidab Balli saarlast, kes aitab Indiast tulnud mehi nii tööalaselt kui ka vabal ajal Saaremaal sisse elada.

Suhtutakse hästi

Balli sõnul pole võõramaalasel just kerge teises riigis kohaneda. “16 aastat tagasi, kui Eestisse tulin, oli mul ikka väga keeruline ettevõtluses alustada. Eesti keelt ma ei osanud. Kaheksa aastat tagasi avasime Aurigas selle restorani. Siin õppisin ka keele ära. Eestis saan ettevõtlusega tegeleda. Meisse suhtutakse hästi. Minu kaasmaalastel on nüüd kergem. Meie ümber on mõistvad ja sõbralikud inimesed,” hindab Balli tööd ja elu Eestis.

Balli toitlustusasutustes töötab viis Indiast tulnud kokka. Peagi avab ettevõtja Kuressaare kesklinnas taas India Expressi. Tallinnas on tal plaanis avada kaks söögikohta ning kinnitada kanda ka Jõhvis.

BALLI CHOUHAN: Köögis töötavad mehed on varem töötanud India hotellide suurtes restoranides.”

Esmaspäeva õhtupoolikul oli Sahilil ja Sameeril köögis palju tegemist, ometi leidsid nad natuke aega lehemehega vestlemiseks.

Mis teeb siis indialaste elu ja töö Eestis meeldivaks? Sahil Chauhan vastab, et ennekõike eestlased. Nad on kohanud sõbralikke inimesi. Tähtis on see, et siinsed kliendid nende roogasid maitsvaks peavad ning ikka ja jälle kas lõunatama või õhtust sööma tulevad. Restoranist saab toitu kaasagi osta ja Monk pakub ka catering´i-teenust.

Vahest on huvitav seegi, et seni oma elu päikesepaistelises soojas Indias elanud mehed naudivad Saaremaa talve. Siin said nad teha oma elu esimese lumememme, lumesõdagi pidada. Sahil ütleb, et pärast päevatööd meeldib talle kinos käia. Apollo kino asub ju samas majas. Aga nad on jõudnud ära näha ka enamiku looduskauneid Saaremaa paiku.

Kanda kinnitanud

Mehed nimetavad Panga panka, Kaali kraatrit, Sõrve tuletornilinnakut. Signe ütleb, et suvel tahab ta neile veel mõne üllatuse teha, kutsudes neid mõnd huvitavat paika uudistama. Ühised väljasõidud, piknikud looduses ja muud ühisüritused liidavad.

Sameeril on parasjagu käsil ühe punase roa valmistamine. Kokk ütleb, et see on meepart. Teisisõnu pardiliha meega. Balli pakub seda ka mulle. Pärast degusteerimist võin vaid öelda, et maitseb hästi, isegi väga.

Köögis pliitide juures askeldavaid kokkasid saavad suure akna kaudu jälgida restorani kliendidki. Kas aga 22-aastasele poissmehele Sameerile ka mõni Saaremaa neiu silma on hakanud? Sameer muheleb ja tema näost on näha, et ilusaid neide Saaremaal jagub. Mine tea, mis tulevik toob.

Üks on selge, Balli on oma äridega Eestis kanda kinnitanud. “Kui siia satuvad India turistid, siis nad imestavad, et oleme nii väikeses riigis oma koha leidnud. Aga nii see on. Meisse suhtutakse hästi ja me püüame anda endast parima,” räägib saarlaseks saanud Balli Chouhan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles