Harvester tappis firmajuhi ja Saarekolli korraldaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Kolmapäeva õhtul juhtus ränk tööõnnetus Mustjala vallas Vanakubja külas, metsatöödel hukkus harvesteri parandanud Urmas Lomp, kes oli Saaremaal tuntud ka kui maasturite orienteerumisvõistluse Saarekoll peakorraldaja.

“Mehe pea ja ülakeha jäid masinasse kinni ning tööle rakendunud lõikepea tööorganid lömastasid tema pea,” ütles juhtunut uuriv tööinspektsiooni inspektor Rein Nelis, kelle sõnul juhtus õnnetus ajal, mil 45-aastane Lomp remontis harvesteri Ponsse HS10 Cobra lõikepea andurit. “Põhjus võis olla, et lõikepea andur läks lühisesse ja harvester rakendus tööle,” lisas ta.


Vanakubja metsalangil tegi lageraiet kaks firmat, kes olid aastaid olnud koostööpartnerid. Nii nagu tavaliselt, töötas ka tol õhtul harvester, mis puid maha võttis, ja traktor, mis neid käruga minema vedas. Harvesteril oli midagi viga ja juht otsustas asja uurida.


Mõne aja möödudes tundus langi teises otsas töötavale traktoristile kahtlane, et harvester ikka veel paigal seisab. Kui ta asja uurima läks, avanes talle õõvastav vaatepilt harvesteri vahel olevast koostööpartnerist.


Politsei andmetel leiti hukkunu kell 17.15. Hukkunu leidnud traktoristi sõnul oli mees leidmise ajal juba külm, ilmselt oli ta juba mõnda aega surnud olnud.



“Õnnetuse põhjuste uurimiseks on alustatud kriminaalmenetlust,” ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Hedy Tammeleht.


“Remonttööde korral tuleb masin seisata ja ohutusabinõud tarvitusele võtta, et sarnaseid juhtumeid vältida,” rõhutas tööinspektor Rein Nelis.


Harvesterijuht oli OÜ Elford juhatuse liige ja ühtlasi oma firma ainus tööline. Viimasel ajal ongi metsatööde tegijatel uus trend, et firmajuht on ise ka tööline, ning antud juhtumis Nelise sõnul kedagi vastutusele võtta ei saa.


Urmas Lombi lähedane sõber, Kuressaares elav Aare Tiitma iseloomustas Lompi kui abivalmis, sõbralikku ja osavõtlikku inimest. “Ta oli lahtiste kätega, iga asja oskas ja mida ei osanud, seda oli valmis kohe juurde õppima,” rääkis Tiitma, lisades, et Urmas oli optimistlik ja alati rõõmsameelne.



Üks tema hobidest oli kalapüük. Möödunud aastal käisid Aare ja Urmas koos Pühajärvelgi “kuldkala” püüdmas. Varem, kui aega oli rohkem, meeldis Urmasele ka jahil käia.


Aastaid tagasi laulis ta aga SÜM-is. Samas oli Urmas Aare Tiitma sõnul seda meelt, et enda eest tuleb ise seista, midagi niisama lihtsalt kätte ei tooda. “Tal on ikka raskeid aegu olnud. Just nüüd hakkas tal paremini minema,” ohkas sõber.


Urmas Lombi idee ja algatus oli ka Orissaare vallas Tagaverel talvine maasturite võidusõit Saarekoll, mis tänavu oleks toimunud juba viiendat aastat järjest, kuid jäi seekord ära tehnilistel põhjustel. Aare arvas, et Saarekolli nüüd enam ei tulegi, sest kes seda korraldaks.


Urmas Lompi jäävad leinama tema pere, lähedased ja sõbrad.


38 tööõnnetust


Tööinspektsiooni andmetel on mainitud juhtum tänavu ainus surmaga lõppenud tööõnnetus Saaremaal. Viimane nii ränkade tagajärgedega õnnetus juhtus mullu novembris. Kokku on Saaremaal selle aasta nelja kuuga juhtunud juba 38 tööõnnetust, neist üheksa raskete tagajärjega ja üks surmaga lõppenud. Eelmisel aastal samal ajal oli Saare maakonnas juhtunud 25 tööõnnetust, neist kolm rasket.

Evely Aavik, Ivika Laanet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles