Vojentorgi poest sai mandariinid lauale ja ateljeest ülikonna selga

Tõnu Veldre
Copy
VOJENTORGI ÕMBLUSATELJEE: 1975. aastal tehtud fotol on Anne Raamat oma töölaua taga. Juhuse tahtel on tema selja taga olevate mannekeenidel ainult tsiviilülikonnad, ei ühtegi vormikuube.
3x Erakogu
VOJENTORGI ÕMBLUSATELJEE: 1975. aastal tehtud fotol on Anne Raamat oma töölaua taga. Juhuse tahtel on tema selja taga olevate mannekeenidel ainult tsiviilülikonnad, ei ühtegi vormikuube. 3x Erakogu Foto: Saarte Hääl

Augusti lõpus Sääre tipus muinastulede lõkke ääres istudes läks kogunenud seltskonnas jutt nõukaajal Kuressaares olnud Vojentorgi poele. Kes mäletas rohelisi herneid, kes muusikakeskuse ostu. Kuid mis see Vojentorg siis ikkagi oli?

Saaremaa Vojentorg (st sõjaväekaubastu) kandis numbrit 586. Selle alla kuulusid peale Kuressaare (Kingissepa) kaupluse ka pea kõikides siinsetes väeosades olnud poed. Linnas olid peale keskkaupluse-lao Kauba tänaval (selle teisel korrusel töötasid rätsepad) veel toidupood ja raamatupood Holostovi keskuses ning Aia tänava raketiväeosa ja Marientali piirivalvelinnaku pood. Kesklinnas baseerunud sideväelastel oma poodi polnud.

Südalinna toidupood tegutses ruumis, kus praegu asub Sokisahtel, ja selle kõrval oli raamatupood. Seal oli müüjaks Tatjana Brivk. Lääpas põrandaga toidupoe müüja Anna oli aga range olemisega. Ajastule omaselt lookles toidupoe uksest välja pikk järjekord, kui müüki oli tulnud lahustuv kohv või mandariinid ja apelsinid. Kuid jõuludeks sealt defitsiiti muidugi mõista ei jagatud. Mandariinid tulid müüki vahetult enne aastavahetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles