TERVIS: Hooletu üheöösuhe võib panna paugu terveks eluks

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
PROOV: Dr Kesküla soovitab pisemagi kahtluse korral tulla proovi andma.
PROOV: Dr Kesküla soovitab pisemagi kahtluse korral tulla proovi andma. Foto: Maanus Masing

Suguhaigustesse nakatumine on aastakümnete taguse ajaga võrreldes küll tunduvalt vähenenud, ent siiski soovitab doktor Erika Kesküla vähimagi kahtluse korral arsti poole pöörduda.

Kuressaare haigla naha- ja suguhaiguste tohter Erika Kesküla on saarlasi ravinud juba 35 aastat. Ta on näinud aegu, mil oma suguhaigusest mitteteatamine oli veel kriminaalkorras karistatav ja nakkusekandjaid toodi kodust miilitsaga sundravile. Arsti sõnul on haigestumisi tänapäeval küll vähem, kuid põdemise tagajärg võib ikkagi olla raskekujuline. 

Dr Kesküla teeb Saarte Hääle tarbeks kiire arvutuse ja ütleb, et suguhaigustega pöördutakse aasta jooksul ligikaudu 50 korral. See on arsti juurest läbikäiva 3000–4000 patsiendi koguarvu juures väga väike number. Arst meenutab, et 35 aastat tagasi, kui ta Kuressaares tööd alustas, oli ainuüksi gonorröa ehk tripperiga pöördujaid 80 juhtu aastas. Arstid olid kutsutud pealinna aru andma, et miks Saaremaal nii palju gonorröad esineb. Dr Kesküla ütleb, et tegelikult polnud see midagi erilist, kogu Eestis oli suhtarv sama. Nüüd on gonorröa juhte ülivähe, eelmisel aastal oli arsti mäletamist mööda vist vaid kaks. Needki patsiendid olid nakatunud idapoolsemates riikides. 

Miilitsa abil

Dr Kesküla sõnul on endisaegse tripperi kõrval kõige levinum suguhaigus klamüdioos. “See on läänemaailma haigus,” märgib ta. Meenutab, et kui nõukogude ajal oli meil siin enam levinud tripper, tegi kapitalistlikes riikides juba siis võidukäiku klamüdioos. Nüüd on see ka meil nii. Klamüdioos on üks enamlevinud suguhaigusi kogu maailmas, näitab maailma tervishoiuorganisatsiooni 2018. aasta statistika. 

Nõukogude ajal kehtis suguhaiguste suhtes range kord, kus nakatunu pidi välja laduma kõik oma seksuaalkontaktid. Vajadusel kasutati isegi miilitsa abi. Dr Kesküla arvab, et samas aitas see äärmuslik meetod suguhaiguste levikut siiski tõkestada. 

Suguhaigused arenevad koos ajaga ja Erika Kesküla ütleb, et näiteks klamüdioos on väga salakaval haigus. Gonorröaga oli asi lihtne ja selle tundis inimene alati ära: mädane voolus ja valus kusiti. Klamüdioos on samas väga salakaval ja hiiliv tõbi ning sellesse nakatumisest ei pruugi kohe arugi saada. Esineb urineerimisvalulikkus ja kusiti punetus, naistel võib olla rohkenenud tupevoolus. Väljaravimata klamüdioosi tagajärjeks võib olla näiteks viljatus. 

Tihti uinutab valvsuse alkohol ja nii need asjad juhtuvad.

Arsti sõnul avastatakse suguhaigus vahel hoopis juhuslikult. Haigus on peidus ja patsient tuleb vastuvõtule hoopis nahahaigusega. Proovide tegemisel on selgunud, et ta põeb ka süüfilist. Suguhaigust ei saa õhust, sellele peab eelnema suguline kontakt. Haigused levivad peamiselt juhukontaktide kaudu. Dr Kesküla sõnul tasub pärast juhukontakti alati kontrolli tulla, kuid haiguste ennetamiseks on vajalik kondoomi kasutamine. Ei maksa n-ö pead liiva alla peita, kinnitades endale, et ehk ikka ei juhtunud midagi. Suguhaiguse kahtlusega arsti poole pöördujad ei pea pelgama, et tohter neid nende eluviiside pärast nahutama hakkab. Arsti sõnul on kõik inimesed ekslikud. “Tihti uinutab valvsuse alkohol ja nii need asjad juhtuvad,” nendib dr Kesküla.  Samas tasub tema sõnul mõelda, et kaitsmata juhuvahekord võib ära rikkuda terve elu. 

Kiire avastamine

Suguhaigustega arsti poole pöördujad on enamasti 20.–30. eluaastate vahel. Vahel juhtub sekka ka vanemaid, näiteks on dr Keskülale säärast muret kurtmas käinud ka 70.–80-ndates eluaastates inimesi. “Eks see oleneb inimesest, kui vitaalne ta on. Mõnel pole viiekümneselt enam eriti seksuaaljõudu, teine on kaheksakümneselt väga vitaalne,” tõdeb ta, viidates, et need haigused vanusest ei küsi. 

Kesküla sõnul on tänapäeva meditsiin nii heal tasemel, et õigeaegne arstile pöördumine ja haiguse varane avastamine aitab väga suure tõenäosusega selle ilma raskete tagajärgedeta välja ravida. Haiguste ennetamisel ei tasu unustada vaktsineerimisvõimalust näiteks HPV ehk inimese papilloomiviiruse vastu. Teadlased on välja arendamas ka HIV-i vastast vaktsiini. 

Erika Kesküla sõnul ei ole suguhaigused tänapäeval ka enam nii hirmsad, kui nad seda on aegade jooksul olnud. “Ma tõesti loodan, et süüfilisega peast mädanevad ninad jäävad tõesti sajandite või aastakümnete taha,” arutleb ta. Samas loodus tühja kohta ei salli ja nüüd on asemele tulnud viirused, mis on kohutavamadki kui ammutuntud suguhaigused. 

“Iga uue põlvkonnaga tulevad uued haigused ja ega me ette tea, mis tuleb. Sellepärast tasub monogaamiat soovitada küll,” arvab arst. 

Enamlevinud sugulisel teel nakkavad haigused

GONORRÖA e TRIPPER

• Mis see on?

Tekitajaks on bakter, mis kahjustab meestel kusiti limaskesta ja naistel emakakaela limaskesta. Võib kahjustada ka neelu ja pärasoolt.

• Kuidas ja millal avaldub?

Enamasti ilmnevad haigustunnused 3–5 päeva pärast nakatumist, aga vahel võivad ilmneda ka hiljem. Naistel: rohekaskollakas eritis tupest ja valulikkus urineerimisel. Võib tekkida ka veresegune eritis. Meestel: rohekaskollakas eritis peenisest. 

• Kuidas levib?

Levib kaitsmata tupe-, päraku-, suuseksi ajal partneriga, kellel on gonorröa. Gonorröad võib edasi anda ka siis, kui nakatajal endal väliseid ilminguid pole. 

• Kuidas ravida?

Gonorröa allub hästi ravile, millele lisandub ka kohustuslik klamüdioosi ravi, kuna gonorröa esineb sageli koos klamüdioosiga. Samasuguse ravi peavad läbi tegema ka seksuaalpartnerid, olenemata nende uuringute tulemustest. 

• Mida veel teada?

Võimalikud tüsistused väljaravimata haiguse korral: meestel – munandimanuste või eesnäärme põletik; naistel – munajuhade põletik, mis võib omakorda põhjustada viljatust. 

KLAMÜDIOOS

• Mis see on?

Tekitajaks on bakter, mis põhjustab kuse- ja suguelundite põletikke. 

• Kuidas ja millal avaldub?

Esimesed haigustunnused ilmnevad 3–20 päeva jooksul pärast nakatumist. 

Tunnused: eritis kusitist, valulikkus urineerimisel. Pooltel nakatunutest on haigustunnused vaevumärgatavad ja nad ei pöördu arsti poole. Klamüdioosi võib edasi anda ka siis, kui nähtusi pole. 

• Kuidas levib?

Levib kaitsmata tupe-, päraku- ja suuseksi ajal. 

• Kuidas ravida?

Klamüdioos allub hästi ravile. Samaaegselt tuleb ravida ka seksuaalpartnereid, olemata partnerite uuringute tulemustest. Kui sul on klamüdioos, siis ütle seda oma partnerile, sest ka partner peab saama samasugust ravi. 

• Mida veel teada? 

Võimalikud tüsistused väljaravimata haiguse korral: meestel – munandimanuste ja ka eesnäärme põletik; naistel võib klamüdioos olla lastetuse või emakavälise raseduse põhjuseks ning rase klamüdioosihaige naine võib sünnituse käigus nakatada vastsündinut.

SÜÜFILIS

• Mis see on?

Tekitajaks on bakter – spiroheet. Lokaalsena (ainult ühe organiga piirduv) algav haigus võib teatud aja pärast muutuda süsteemseks (paljusid organeid haaravaks) haiguseks. 

• Kuidas ja millal avaldub?

Kuni 4 nädalat pärast nakatumist tekib üks või mitu tihket, valutut, roosakaspunast haavandit. Mõne aja pärast suurenevad selle piirkonna lümfisõlmed, mis on samuti valutud. Haavandid võivad ka ise paraneda, kuid haigus areneb edasi. Võivad esineda ka üldnähud: halvenenud enesetunne, väsimus jne. Need nähud võivad ise kaduda ja jälle uuesti tekkida. Haigus võib vahel kulgeda ka ilma lööbeta, n-ö varjatud kujul. 

• Kuidas levib?

Levib kaitsmata tupe-, päraku- ja suuseksi ajal. Väga harva võib nakatuda ka mittesugulisel teel, näiteks kui emal on suus süfiliitiline haavand, võib ta nakatada last. 

• Kuidas ravida?

Varases staadiumis allub süüfilis ravile hästi. Ravi on reeglina ambulatoorne. Ainult tüsistuste esinemisel on haiget vahel vaja ravida haiglas. Ravijärgselt on vaja kontrollida ühe aasta jooksul antikehade hulga vähenemist-kadumist veres. Nii eelmised kui ka praegused partnerid vajavad uurimist ja ravi. Süüfilis on tõsine haigus! 

• Mida veel teada? 

Võimalikud tüsistused väljaravimata haiguse korral: võivad tekkida ravile allumatud muutused ajus, närvisüsteemis ja südame-veresoonkonnas. Ravimata süüfilishaige rase naine võib nakatada loodet. Nakatumine võib toimuda ka sünnituse käigus. Kuna süüfilis võib vahel kulgeda üldse ilma haigustunnusteta või vaevumärgatavate haigustunnustega, on soovi-tav perioodiliselt (näiteks kaks korda aastas) kontrollida end neil, kellel puudub kindel sekspartner.

TRIHHOMONOOS

• Mis see on?

Tekitajaks parasiit.

• Kuidas ja millal avaldub?

Naistel: lehkav vahutav tupevoolus, mis võib mõnikord olla veresegune. Võib esineda ka suguelundite turset ja valulikkust. Umbes 1/3 nakatunutest haigustunnused puuduvad. 

Meestel haigustunnused tavaliselt puuduvad, aga nad võivad nakatada teisi. Vahel võib meestel esineda eritist ja valu kusitis või valulikkust urineerimisel. 

• Kuidas levib?

Trihhomonoos levib põhiliselt sugulisel teel. On võimalik ka nakatumine mittesuguliste väga intiimsete kontaktide korral. 

• Kuidas ravida?

Trihhomonoos allub hästi ravile. Ravima peab alati kõiki seksuaalpartnereid, olenemata nende uuringute tulemustest. 

• Mida veel teada? 

Kui sul on trihhomonoos, siis ütle seda oma partnerile, sest te mõlemad vajate samasugust ravi. Trihhomonoosi võib edasi anda ka siis, kui nähud puuduvad.

Allikas: www.hiv.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles