Maakonna korvpallitunnelis kumab valgus

Alver Kivi
, Toimetaja
Copy
U13 KORVPALLIPOISID: Vasakult Rasmus Olop (Orissaare), Kaspar Esko (Saaremaa Spordikool), Tanel Kreem (Orissaare).
U13 KORVPALLIPOISID: Vasakult Rasmus Olop (Orissaare), Kaspar Esko (Saaremaa Spordikool), Tanel Kreem (Orissaare). Foto: MTÜ SAAREMAA KORVPALL

Meie korvpalli seisu ilmekas näide on viimaste aastate maakonna meistrivõistlused, kus meeskondade arv on kippunud jääma väikeseks, mängutase on olnud langustrendis ja mängijate keskmine vanus kipub juba 30 kanti. Valguskiir on siiski paistmas, sest käivitunud noortetöö tõotab sellele alale helgemat tulevikku.

Kui vaadata Saaremaa korvpalli tippu üldisemalt, siis jõudis Mario Paiste Tallinna Kaleviga Eesti meistrivõistluste finaali, Tormi Niits võitis koos Pärnuga pronksi ja Indrek Kajupank mängib koondises.

“See on päris hea, aga arvan, et selle kolme mehe asemel võiks olla kümme meest, kes meistriliigas mängivad,” märgib MTÜ Saaremaa Korvpall juhatuse liige Riivo Allik. “Vaatame, äkki nende praegu trennis käivate masuurikatega kunagi nii juhtub, et tipptasemel mehi saab olema palju. Oma meeskonnast sellisel tasemel ei taha unistama hakata, kuigi võrkpall tegi ära.”

Üheks ala hetkeseisu lakmuspaberiks on maakonna meistrivõistlused ja seal osalevate võistkondade arv. Siin annab Riivo Alliku hinnangul järjest enam tunda see, et kümme aastat on noorte kasvatamisel paus olnud.

“Kahjuks ei ole selliseid tõsiseid sportlasi juurde toodetud ja ma ei imesta, kui järgmisel aastal on meil viie asemel neli meeskonda. Seis on kurb ja meeste vanus teeb ka kahjuks siin oma töö,” nendib ta.

Ka Orissaare Spordi korvpallitreener Mati Rüütel tõdeb, et kahjuks on mitmed aastad noortetööd vahele jäänud ja nüüd tuleb umbes viis aastat oodata, kuni pilt jälle rõõmsamaks läheb, sest mängijaid ja võistkondi tuleb kindlasti juurde.

“See hetk ja praegune olukord on vaja üle elada ning siis edasi panna,” pakub treener. “Minu hinnangul on oluline, et korvpalli meistrivõistluste traditsioon jätkuks, ja seepärast oleme ka kaks võistkonda välja pannud.”

Trennid mitmel rindel

Aastaid Saaremaa korvpallielu edendada püüdnud Riivo Allik on tuleviku osas siiski optimistlik. “Vaadates neid poisse, kes seda palli korvi ajavad, olen selle pildiga väga rahul. Katame selle augu ära ning kui vaatame, mis toimub linnas ja Orissaares noortega, siis kumab tunneli lõpus juba valgus,” räägib ta.

Orissaare Sport mängib Eesti meistrivõistlusi U11-, U14- ja U16-vanuseklassi võistkondadega. Treenerite Mati Rüütli, Andre Kuntseli, Margo Rüütli ja Härmo Lambuti juhendamisel harjutatakse Orissaares, Muhus ja Valjalas ning kokku käib trennis pea poolsada noort korvpallipoissi.

RIIVO ALLIK: Eks nende noorte kasvatusega on, nagu on.”

“Noored on tublid,” kiidab Mati Rüütel korvpallipoisse, olles kindel, et tasapisi läheb see asi meil ikkagi ülespoole.

“Tõsiseid töömehi on palju ja neid, kes tahavad pingutada, jagub. Oleme korraldanud poistele ka laagreid ja käinud erinevatel turniiridel, et ei oleks ainult treeningud,” räägib Rüütel. “Tahame nad rutiinist välja saada ja näidata ka, kuidas teised mängivad ja mida me ise oskame.”

Saaremaa spordikoolis harjutab Siim Hiie käe all 56 poissi ja iga aastaga on see arv tasapisi kasvanud. “Olen rahul – kui väljakul on nii palju noori poisse, siis see näitab, et oleme õigel teel,” rõõmustab Riivo Allik. “Harjutajate arv saab suureneda, kui leiame endale veel ühe noore treeneri, sest praegu hakkavad piirid ette tulema gruppide suuruse tõttu. Nimesid nimetama ei hakka, aga Saaremaa mehega läbirääkimised käivad.”

Vaikselt on hakanud tulema võidud, mänguoskused on paranenud ja soov midagi saavutada on suurenenud. Oluline on olnud lapsevanemate roll, sest paljudel poistel mängivad ka isad korvpalli ja on sellega eeskujuks.

“Eks nende noorte kasvatusega on, nagu on,” tunnistab Allik. “Treener peab olema tegelikult hea psühholoog, sest poisid tulevad trenni ja siis ei meeldi neile äkki midagi. Õnneks on ärakukkujaid olnud siiski suhteliselt vähe, sest poistel on vahel motivatsioonikriis, aga siis tulevad nad ikka tagasi.”

Saaremaa spordikooli direktor Mati Mäetalu ütleb, et kuna treeninggruppidega on kaetud kogu maakond, siis on noorte korvpall tervikpildis tõusutrendis ja elab päris häid aegu.

Grupid on täis

“Algklassid on meil tänu Siim Hiiele kaetud ja pisut vanematega toimetab Enn Laanemäe,” märgib ta, lisades, et vajadused on täidetud ja grupid täis. “Küsimus on mõistlikkuse piires ja lähtuda tuleks tegususest. Tähtis on, et oleks punt, kes tahab toimetada järjepidevalt.”

Mati Mäetalu sõnul on praegu treeninggrupis 15–16 poissi ja see on optimaalne. “Suuremaks pole mõtet neid ajada,” leiab ta. “Rohkem poisse korvpallis tähendaks veel ühte treenerit ja lisa eelarvesse. Vajadust otseselt ei ole, sest vahepealne tühimik on täidetud.”

Mati Rüütel ütleb, et oluline on kodus tekkinud konkurents, sest nüüd harjutavad Orissaarele lisaks poisid ka Kuressaares.

“Positiivne on see, et tugevamatele turniiridele saame minna ühise võistkonnaga ja see tekitab kohe võimalusi juurde,” lausub treener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles