AJA LUGU: Mida peidab endas saladuslik Saareküla Kloostrimägi?

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
VÕIMALIKUD KLOOSTRI RUUMID: Aleksander Koeli lapselaps Kalev Koel näitab Kloostrimäe sees ruumi, mis mõisa ajal oli kasutusel jääkeldrina. Tema selja taga on sein, mille taha jäävast hoone osast vanaisa noorpõlves trepp ja kaks raudust lahti kaevati. Kloostrimäelt lasti veel Kalevi poisipõlves aga talviti lustakalt liugu.
VÕIMALIKUD KLOOSTRI RUUMID: Aleksander Koeli lapselaps Kalev Koel näitab Kloostrimäe sees ruumi, mis mõisa ajal oli kasutusel jääkeldrina. Tema selja taga on sein, mille taha jäävast hoone osast vanaisa noorpõlves trepp ja kaks raudust lahti kaevati. Kloostrimäelt lasti veel Kalevi poisipõlves aga talviti lustakalt liugu. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Erinevates teostes on läbi aegade korduvalt viidatud pärimustele keskajal Saaremaal tegutsenud kloostritest, kuid kirjalikest ajalooallikatest seni ühtki teadet nende kohta leitud ei ole. Saarekülas asuv kokkuvarisenud hoonekompleks kannab rahvasuus ammustest aegadest nime Kloostrimägi. Miks küll?

Ajakiri Eesti Kirjandus nr 6 aastast 1925 avaldas Matthias Johann Eiseni kirjutise Eestimaal arvatavalt kunagi tegutsenud kloostritest. Seal on loetletud ka mitmed Saaremaal asunud kloostrid. Põhiliselt koosneb ülevaade nopetest Martin Körberi ja August Wilhelm Hupeli varasematest kirjatöödest.

"Kihelkonnal oli vanasti benediktlaste nunnaklooster Loona mõisa kohal, selle kloostri paksude müüride jäänused on praegu veel näha. Kloostri kabel on jääkeldriks muudetud. Kloostri asutamise ning hävitamise, ülepea kloostri saatuse kohta puuduvad lähemad teated. Kihelkonna kiriku juures olnud peale selle mungaklooster," märgib Eisen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles