Ultima Thule maratonilt saarlastele kolm poodiumikohta

Alver Kivi
, Toimetaja
Copy
TEINE KOHT KOLMANDAT AASTAT JÄRJEST: Anti Toplaan tõdeb, et iga aastaga läheb maraton üha raskemaks, sest konkurents on läinud tihedamaks.
TEINE KOHT KOLMANDAT AASTAT JÄRJEST: Anti Toplaan tõdeb, et iga aastaga läheb maraton üha raskemaks, sest konkurents on läinud tihedamaks. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Laupäeval Kuressaare ümbruses joostud Ultima Thule maratonil sai Anti Toplaan teise koha. Poolmaratonis jättis võidu koju Mairo Mändla ja 10 km pikkusel distantsil oli naiste kiireim Eliise Hoogand.

42,195 km distantsil oli kiireim esimest korda Ultima Thule maratonil osalenud Allan-Peeter Jaska ajaga 3.07.24, Anti Toplaan lõpetas 3.08.48 ja Vladimir Frolov 3.14.14-ga. Kõik kolm osalesid ka nädala eest Tallinna maratonil. Finišeeris 19 meest.

Pinget jagus lõpuni

“Võit ei ole mulle peamine ja rekordaega pole enam mitu aastat üritanud,” ütles Allan-Peeter Jaska. “Naudin rohkem jooksu ennast, aga kui vahel on ka pjedestaalile asja, on ikka lahe. Jooksime kuni 25 km nelja-viiekesi pundis, sealt sai vähe tempot tõstetud ja grupp lagunes. Aga Anti surus kõvasti ja järele ei saanud kuskilt anda. Seega minu jaoks igati hea jooks, kus pinget jagus lõpuni.”

Anti Toplaan sai teise koha kolmandat aastat järjest. “Iga aastaga läheb üha raskemaks,” tõdes ta, lisades, et mullusega võrreldes oli aeg 7 minutit parem, sest konkurents on läinud tihedamaks. “Meie punt tegi hästi tööd, vedasime kordamööda, kuni Jaska tegi ühe spurdi. Läksin talle järele, aga päris kätte enam ei saanud. Pigem arvasin, et tagant tullakse järele ja seepärast ei saanud võimalust jalga sirgu lasta.”

Toplaane sõnul olid kiiremate ajad Tallinna maratoniga võrreldes kolm minutit aeglasemad, mis räägib sellest, et rada oli laupäeval Kuressaares raskem kui nädala eest pealinna distantsil.

Rohkem konkurentsi

Naiste võitja oli Klarika Kuusk, kes läbis võistlusmaa 3.11.18-ga, teine oli Kertu Kula 3.34.48-ga ja kolmas Marika Roopärg 3.58.31-ga. Kokku lõpetas kuus naist.

21,1 km distantsi kolm kiiremat meest olid Mairo Mändla 1.23.26, Eero Heinmets 1.28.43 ja Matthew Mirabelli 1.34.59-ga. Aja sai kirja 36 meest. “Jooks kulges omas ühtlases tempos, mis tänasele rajale ja ilmale väga hästi sobis,” märkis Mairo Mändla, lisades, et pingutus oli mõistlik.

Korralduse poolest väga aus jooksuüritus ja nagu näha, siis osavõtt kasvab iga aastaga.” - Mairo Mändla

“Aja peale ma ei mõelnud, selleks on see liiga keerukas rada ja hetkevorm pole ka kiita. Trennikilomeetreid peaaegu et polegi, seoses kannavigastusega. Lihtsalt vanast harjumusest püüan liikuda reipalt.”

Mairo Mändla sõnul võiks konkurents alati tugevam olla, kuna võistlusi korraldatakse aga palju ja pea igal nädalavahetusel, jääb tugevast osavõtust kohati vajaka. “Korralduse poolest väga aus jooksuüritus ja nagu näha, siis osavõtt kasvab iga aastaga,” leidis ta.

Naiste kolm kiiremat olid Kristi Helekivi 1.38.22, Taimi Kangur 1.48.50 ja Kairit Lindmäe 1.55.19-ga. Lõpetas 19 naist.

10 km distantsil olid kolm kiiremat meest Danel Taur 39.20, Jaen Ots 42.48 ja Janos Usin 44.32-ga. Lõpetas 37 meest. Naistest olid kolm kiiremat Eliise Hoogand 44.53, Lisett Alt 47.10 ja Ireen Kelder 48.18-ga. Lõpetas 47 jooksjat.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles