90 000 Pöide forelli pääsesid napilt hukust

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
PRIIT LULLA sõnul valitseb keeruline olukord kõigis Eesti kalakasvandustes.
PRIIT LULLA sõnul valitseb keeruline olukord kõigis Eesti kalakasvandustes. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kanissaare külas tegutsev vikerforellikasvandus pääses napilt elektrivõla tõttu elektri väljalülitamisest, mille tagajärjel oleks hukkunud 90 000 kala.

"Pinged on suured, magan kahe tunni kaupa," ütles AquaMyk OÜ tegevjuht Priit Lulla, kel õnnestus esmaspäeval ära hoida voolu väljalülitamine, mida Eesti Energia plaanis teha  12 997 euro suuruse võlgnevuse tõttu. 

Aquamyk OÜ Kanissaare kalakasvatus
Aquamyk OÜ Kanissaare kalakasvatus Foto: Maanus Maasing / Saarte Hääl

Esmaspäeval kalamajandi õuele tulnud Empower AS-i töötajad jätsid voolu välja võtmata vaid seetõttu, et Lulla ise sattus kohapeal olema. Vastasel juhul oleks kalad praeguseks surnud, sest ettevõtte generaator suudab elektrit anda vaid 14 tundi.

Lulla sõnul oli Empoweri töötajate töökäsk anonüümne. Kui mehed mõistsid, et voolu katkestamise juriidiline külg on ebaselge ja teo tagajärjed vastuolus loomakaitseseadusega, jätsid nad asja pooleli. Ärev olukord aga püsis, sest juba järgmisel päeval pidi asja lõpule viima Eesti Energia esindaja koos politseiga. Siiski pole kalakasvanduses elektrit siiani ära võetud. Vastasel juhul oleks hävinud 36 tonni vikerforelli, mis maksab 200 000–250 000 eurot ning ettevõte oleks kohe pankrotis.

Saarte Hääle küsimusele, miks vool välja võtmata jäi, Eesti Energia pressiesindaja Priit Luts ei vastanud. Ta ütles, et Eesti Energia ootab kliendi poolt ülekannet. Summasid ega kokkuleppeid ei soovinud ta kommenteerida. "Oleme alati kliendi suunas avatud ja loodame, et leiame peagi koostöös erinevate osapooltega kõigile sobiva lahenduse," sõnas Luts, lisades, et elektri väljalülitamine on viimane lahendus. Üldiselt jõutakse selleni siis, kui klient on korduvalt rikkunud kokkuleppeid.

Priit Lulla sõnul valitseb keeruline olukord kõigis Eesti kalakasvandustes, sest siinsed kalakasvatajad ei suuda Norrast tuleva kala turgu moonutava hinnaga võistelda. Kaubanduskett müüb Norra lõhet hinnaga 5 eurot kilo, mis on 4 eurot vähem, kui maksab Kanissaares kasvatatud forell COOP-i poes. Eelmisel nädalal Hollandis seminaril Norra kalakasvatajatega vestelnud Lulla sõnul ei pea ka norralased ise nii odavat hinda võimalikuks.

Tagasilöögi kala tarbimisele andis M.V. Wooli ümber puhkenud skandaal Norrast imporditud lõhega kaasatulnud listeeriabakteri paljunemise tõttu.

Lulla märkis, et kui põllumeestel aitavad riske maandada otsetoetused, siis kalakasvatajatele otsetoetusi ei maksta ning igasugune väike võbelus turul, olgu Norras või Eestis, tekitab kasvatajatele korralike probleeme.

Priit Lulla ütles, et edaspidi plaanib AquaMyk hakata asustusmaterjali kasvatama koos Indrek Kasela juhitud Saaremere Kala AS-iga, kes rajab Kihelkonnale Veere kanti merevesiviljeluse. 50-grammine kala viiakse kalakasvandusest meresumpadesse, kus see kasvab 3-kiloseks. Järjest rohkem kasutatakse ka meetodit, kus kilo kaaluv kala viiakse sumpa ja kasvab meres 9–10-kiloseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles