Lümanda koolipere meisterdas üheskoos laadakaupa

Copy
HELKUREID MEISTERDAMAS: Vasakult Sander Kallas, Vanessa Vihman, Elis Ignatovitš, Maarja-Rebeca Luhtaru, Tuuli Tarkmees ja Markus Asuja.
HELKUREID MEISTERDAMAS: Vasakult Sander Kallas, Vanessa Vihman, Elis Ignatovitš, Maarja-Rebeca Luhtaru, Tuuli Tarkmees ja Markus Asuja. Foto: URVE VAKKER

Lümanda koolipere meisterdas õppeaasta esimese veerandi lõpu eel jõululaadale meeneid, et saadud raha eest osta uude kodundusklassi vajalikke toidunõusid ja töövahendeid.

Kõik õpilased olid jaotatud vanuse järgi gruppidesse ja igal grupil tuli läbida kolm töötuba. Noorimad toimetasid Lümanda Majas, kus õpetaja Kairit Kiisla pani proovile õpilaste nupukuse. Kuidas teha ühe joonega (paelaga) jänest, pugeda kogu grupiga läbi A-4 paberilehest jm.

Ülejäänud kahes toas meisterdati n-ö jõulukaupa. Õpetaja Külli Lindauga vilditi õunu ja lapsevanem Katrina Tarkini juhendamisel tehti klaaspurgi-laternaid.

Vanemate klasside õpilased meisterdasid koolimajas. Õpetaja Kristina Tiitsoni töötoas valmistati väga vajalikku pimeda aja kaupa – pehmeid helkureid. Et niit ja nõel kokku saaksid ja läbi riide liikuma hakkaksid, nõudis kannatust ning täpsust. 

Õpetaja Pille Jõgi klassis valmisid ehtsad jõuluehted: päkapikud, inglid koos kinkekarbiga. Tõelised hitt-töötoad olid kahe meesterahva juhendatud meisterdamised. Paul Tohvi juures sai teha ehteid: päeva lõpuks oli laud täis kaelakeesid ja käevõrusid. Siin sai kasutada oma fantaasiat, meisterdada ja lihvida puust lisaelemente. Kalmet Valge on ise suur puutöömeister ja oskab teadmisi ka õpilastele edasi anda. Puust kikilipsude tegemise tehnoloogia sai täitsa selgeks. 

Lapsevanem Jaanika Tiitsoni juhendamisel muundusid niidirullid mõne hetkega pilkupüüdvateks võtmehoidjateks. Väga täpset silma ja kätt nõudis õpetaja Sirje Lulla juhendatud jõulukaartide meisterdamine. Kõik töötoa läbinud õpilased said sellega väga hästi hakkama ja kaardid tulid välja väga ilusad. "Täitsa nagu päris," kõlas päeva lõpus toimunud mininäitusel vaatajatelt tunnustavalt.

Oli igati tore koos töötamise päev: õpilased, õpetajad, lapsevanemad, ettevõtjad, ning kõigi panus oli päeva lõpuks näha õpetajate toas väljapandud valminud esemetes. Esimese perioodi projektipäev läks igati korda.

Valminud meeneid saab osta peagi saabuval isadepäeval ja heategevuskontserdil. Küllap jätkub omatehtud meisterdusi ka Lümanda Maja jõululaadale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles