Kuus saarlast said noortaluniku toetust

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Euro.
Euro. Foto: unsplash.com/Tom Barrett

PRIA määras kuuele Saaremaal põllumajandusliku tegevusega alustavale noorele ettevõtjale kokku 240 000 eurot toetust.

Lisaks kanamune tootma hakkavale Tanel Tangule said 40 000 euro suuruse toetuse Vendise külas tegutsev Käspri OÜ (Vallo Nurme), kes hakkab vilja kasvatama, ja Malevas asuv Koplisaar OÜ, kelle äriplaan näeb ette lihaveiste kasvatamist ning silo- ja heinatootmist. Ettevõtte juht Taavi Saar lubas alustada kümne šaroleega ja suurendada põhikarja samm-sammult 40-pealiseks.

Kõljalas tegutseva Moomaa OÜ juht Sten Aru, kes praegu tegutseb De Lavali piimajahutite hooldustehnikuna, alustab segatootmist. Mida täpsemalt, ei soovinud ta veel öelda.

OÜ Saaremee eestvedaja Silver Varendi peab Kailuka külas 25 mesilasperet ja soovib perede arvu suurendada. Toetuse eest ostab ta meekäitlemisseadmed. Hobusekasvataja Taavi Kurisoo, kelle karjas on 20 hobust, ostab toetusega juurde karjamaad.

PRIA määras lõppenud neljandas taotlusvoorus noortaluniku toetuse Eestis kokku 105-le põllumajandusliku tegevusega alustavale noorele ettevõtjale kokku 4 178 122 eurot. 

Üldse laekus toetussoove 149 noortalunikult 5,9 mln euro ulatuses. Kuivõrd soovitud toetuste summa ületas eelarvet, määras PRIA toetused nõuetekohastele taotlustele antud hindepunktide abil saadud paremusjärjestuse põhjal.

Populaarsemateks tegevusvaldkondadeks, millele toetus määrati, on teravilja-, kaunvilja- ja õlitaimeseemnete kasvatus, milleks määrati toetust 27 ettevõtjale. Veislaste ja pühvlikasvatuse jaoks määrati toetust 15 ettevõtjale ning köögivilja-, puuvilja- ja marjakasvatuseks sai toetust 23 ettevõtjat. 12 noortalunikku said toetust mesindusega tegelemiseks ja 13 ettevõtjat lamba- ja kitsekasvatuseks. 

Vähem oli neid, kes said toetust linnukasvatuseks, piimakarja pidamiseks, segapõllumajandusega tegelemiseks või taimede paljundamiseks.

Maakonniti on enim toetuse saajaid Raplamaal (13).  Järgnevad Viljandi- (12), Põlva-, Tartu- ja Võrumaa (igas maakonnas 10 noort maaettevõtjat).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles