Perearst jääb Mustjala elanikest nüüd mitmekümne kilomeetri kaugusele

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
HALB ÜLLATUS: Eerika Salundi sõnul kulub autota inimesel linnas perearsti juures käimiseks terve päev.
HALB ÜLLATUS: Eerika Salundi sõnul kulub autota inimesel linnas perearsti juures käimiseks terve päev. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Arstide ja õdede nappuse tõttu lõpetas OÜ Kuressaare Perearstikeskus vastuvõtu Mustjalas, Kaarmal ja Pihtlas. 

Veel detsembris oli arstipunkt Mustjala alevikus Alevi tänaval lahti kord nädalas – kolmapäeviti kell 9–13. Praegu on arstipunkti uks aga lukus ning sellelt võib lugeda üksnes lakoonilist teadet: “Alates 01.01.2020. aastast perearsti/-õe vastuvõttu Mustjalas ei toimu.”

Arstipunktist üle tee sõidab kortermaja hoovist jalgrattal välja Eerika Salundi. Naise sõnul tähendab perearsti ja pereõeta jäämine kogu piirkonna elanikele suurt kaotust. 

“Kes haigeks jääb, peab linna arsti juurde sõitma või kiirabi tellima,” ütleb Salundi. Tema teada saaks arsti või õe vist ka koduvisiidile kutsuda. “Kiirabi või arsti koduvisiidile kutsud aga ju alles siis, kui olukord on tõsine,” leiab Salundi.

Eerika Salundil autot ei ole – seega peaks ta linna arsti juurde sõitma bussiga. “Buss läheb hommikul kell seitse, siis enne poolt kümmet ja päeval poole nelja ajal,” loetleb Salundi. “Lõunane buss tuleb aga linnast ringiga läbi Võhma ja Panga.”

Arstil käik võtab kogu päeva

Salundi sõnul võtaks bussiga Kuressaares arsti juures käimine pea kogu päeva. “Kui oled maakas, siis pole midagi parata,” tõdeb ta, lisades, et paar korda kuus saaks Kuressaarde arsti juurde sõita ka valla bussiga.      

Halli habemega Toivo Nõgu sõnul pole tal seni perearsti abi tarvis läinud, ehkki aastaid turjal üksjagu. “Kui vaja läheks, oleks küll päris keeruline,” lausub mees. “Midagi muud ei jääks üle kui bussiga linna sõita.”

Mustjala teenuskeskuse juhataja Kalle Kolteri sõnul tuli arstipunkti sulgemine kohalikele halva üllatusena: “Olime lihtsalt fakti ette pandud.” 

“Kuna meil on buss Mustjala valla ajast veel alles, saaksime sellega inimesi sagedamini linna sõidutada,” leiab Kolter. “Praegu teeb buss sotsiaalreise Kuressaarde kaks korda kuus, aga vajadusel võiks ka sagedamini sõita. Hull asi on see, et kõiki haigeid – eriti viirushaiguste ajal, ei saa ju ühel ajal linna sõidutada.” 

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

OÜ Kuressaare Perearstikeskus juhatuse liige Mari Soots kinnitas, et alanud aastast ettevõte Mustjalas, Kaarmal ega Pihtla teenusekeskuses tõesti enam perearsti ega -õe vastuvõtte ei tee. 

Küll aga saavad perearst ja pereõde vajadusel teha maale koduvisiite.

Haigekassa tahab, et perearstid töötaksid tervisekeskustes, selgitas dr Soots perearstikeskuse otsust. “Kuna tervisekeskus peab olema avatud õhtul kella kuueni, ei ole meil enam sellist arstide ega õdede ressurssi, et maal vastuvõtte tegemas käia.” (Kuressaare perearstikeskuses töötab praegu viis perearsti ja kuus pereõde – toim.)

Oma perearstita nimistu

Pihtla ja Kaarma  on Kuressaarele piisavalt lähedal, et inimesed saaksid linnas vastuvõtul käia, leiab Mari Soots. 

“Mustjala inimesed on kehvemas seisus,” tunnistas Soots, lisades, et seal pole juba aastaid olnud püsivat perearsti. “Asendajad vahetusid kord kolme, kord kuue kuu tagant.” 

Üks põhjus, miks ükski perearst Mustjala nimistut endale ei tahtnud, on doktor Sootsi sõnul ka see, et maal ei saa teha sama kvaliteediga vastuvõttu nagu linnas. Nimistusse N0343, mille perearsti praegu ajutiselt asendab doktor Kersti Tuuling, kuulub jaanuari alguse seisuga 929 inimest, Mustjala piirkonna inimeste kõrval ka teisi Saaremaa valla elanikke, samuti Ruhnu saare elanikud. 

Sootsi sõnul käis osa Mustjala piirkonna patsiente juba varemgi linnas, sest kehva bussiühenduse tõttu oli Mustjalga vastuvõtule tulla keeruline, kui mitte võimatu. “Kuressaares sai pärast arstil käiku apteegist kohe ka ravimid ära osta,” ütles Soots. 

Terviseameti kommunikatsioonijuhi Simmo Saare sõnul lubab seadus perearstil endal otsustada, kui mitmes kohas ja kus täpselt ta teenust osutab. Saare sõnul peab ettevõtja terviseametit muudatustest teavitama. “Meile infot tegevuskohtade sulgemise kohta antud juhul saadetud aga pole,” kinnitas Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles