Kesk-Euroopas leviv linnugripp võib rändlindudega Eestisse jõuda

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Väga nakkavat lindude grippi H5N8 on lisaks Poolale tuvastatud ka Ungaris, Slovakkias ja Rumeenias. 

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Hele-Mai Sammeli sõnul taudi Eesti lähiümbruses veel tuvastatud pole, kuid kindlasti ei tohi valvsust kaotada. “Hetkel näeme, et gripikolded, mis on tuvastatud, asuvad Kesk-Euroopas. Kui aga linnugripi levikut ei suudeta peatada, võivad kevadel saabuvad rändlinnud gripi ka Eestisse tuua,” selgitas Sammel.

Laugu küla kanakasvataja Kersti Nõmm ütles, et uudis linnugripist teeb loomulikult valvsaks. “Esimene asi, mis ma teen, on see, et võõraid inimesi territooriumile sisse ei lase,” lausus Nõmm.  Kindlasti kasutab Nõmm ka võrke, et vältida igasugust kokkupuudet rändlindudega. Kui haigusekolle peaks jõudma väga lähedale, siis lõpeb ka igasugune kanade söötmine õues. “Linnud saavad õue jalutama ja värsket õhku hingama, muu asi jääb ära.”

Esimesed teated linnugripi puhangutest tulid Ida-Poola kalkunifarmidest ja Poola läänepoolsest osast haigestunud munakanade kohta. Kahe viimase nädala jooksul on linnugrippi tuvastatud Ungaris, kus farmides on haigestunud pea 190 000 lindu. Samuti tuli teavitus Poola lääneosast Saksamaa piiri äärest 23 000 ja Rumeenia loodeosast pea 19 000 linnu nakatumisest. Slovakkia läänepiirkonnas tuvastati väiksem leid, seal nakatus üle 20 linnu.

“Kuna linnugripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka ning põhjustab lindude massilist haigestumist ja suremust, siis toob see kaasa suure majandusliku kahju,” kirjeldas Sammel gripi ohtlikkust. 

VTA juhib inimeste tähelepanu, et kõnealuseid riike külastades ei käiks inimesed kohalikes farmides ega tooks Eestisse kaasa linde ja loomseid saadusi (nt liha, munad), mis võivad haigusetekitajat edasi kanda. Juhul kui on olnud kokkupuuteid lindudega Kesk-Euroopas, peab enne Eestisse naasmist pesema ja desinfitseerima riided ja jalanõud. Farmides käimiseks või lindude veoks kasutatud veokid tuleb puhastada ja desinfitseerida enne Eesti territooriumile liikumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles