Orissaare kaubanduskeskus avab uksed mai lõpul

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
NURGAKIVI torbikut hoiab haldusjuht Urmas Raik, kaupluse töötajate posteri poetas sellesse Orissaare Konsumi juhataja Anne Pära.
NURGAKIVI torbikut hoiab haldusjuht Urmas Raik, kaupluse töötajate posteri poetas sellesse Orissaare Konsumi juhataja Anne Pära. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Nagu nurgakivi panekul kombeks, öeldi arendaja aadressil palju kiitvaid sõnu ning poetati nurgakivi hülsi sisse värsked ajalehed, samuti münte, valla märk ja üks Coopi säästukaart.

Saaremaa tarbijate ühistu juhatuse esimees Kalle Koov rääkis, et paikasaanud nurgakivi märgitakse ka projektile. 

“Kui keegi tahab millegipärast järgmise 40 aasta jooksul selle koha peale ehitada midagi uut, siis ta teab, kuhu on tänasest päevast märk maha pandud,” sõnas Koov, tõdedes, et nüüdseks lammutatud eelmise kaubanduskeskuse 1980. aastal paikapandud nurgakivi jäigi leidmata.

Kaubanduskeskuse arhitekt Hannes Koppel ütles Saarte Häälele, et uue kaupluse kavandamisel tuli jälgida, et maakonna suuruselt teise asula südamesse tuleks väärikas hoone. 

Asub ju uus kauplus ikkagi Orissaare keskuses staadioni kõrval, mistõttu ei saa siin piirduda pelgalt kastiga tehnoloogia ümber. Koppel lubas kogu ehitamise aja hoida kätt pulsil, et hoone tuleks välja selline, nagu projekt ette näeb.

Orissaare osavallakogu juht Silvi Teesalu, kes loovutas nurgakivi jaoks oma Coopi säästukaardi, ütles, et vana kaubanduskeskus oli täiesti amortiseerunud. Kaupluse ostjate eest varjatud osas olid nõukogudeaegsed hallitust ja niiskust täis ruumid ning katus tilkus läbi. Suur osa majast oli täiesti kasutamata. Seetõttu võttis Orissaare rahvas uudise, et Coop hakkab ehitama kauplust, väga rõõmsalt vastu. “Praegu me oleme uue ootuses nii kannatlikud, et pole mingit nurinat,” rääkis Teesalu. “Käime Muhus ja lahvka peal, saame hakkama!”

Kalle Koov ütles, et juba täna toimetab tarbijate ühistu Saaremaa vallavalitsusele Salme uue kaupluse detailplaneeringu algatamise taotluse. Pood tuleb väljanägemiselt samasugune nagu Orissaares, ainult väiksem. Kui varem plaanis ühistu ehitada uue poe olemasoleva kaupluse juurde, siis nüüdsete kavade kohaselt tuleb uus pood Sõrve maantee 2 kinnistule kunagise magasiaida kohale. Samuti pole ühistu maha matnud Leisi kaupluse laiendamisplaane.

Nii Salme uue kaupluse kui ka Leisi kaupluse ehitus takerdus mingil määral Saaremaa vallavalitsuse nõudmiste taha. Kuid samuti nurgakivi panekul kohal viibinud vallavanem Madis Kallas kinnitas, et vald püüab igati kaasa aidata, et nii Salmel kui Leisis tekiksid uued poepinnad.

Kalle Koov ütles, et Orissaare kaubanduskeskuse sarikapidu peetakse nelja kuu pärast või isegi varem ning kauplus avatakse usutavasti mai lõpus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles