Asva seikluspark ja Triigi kontserdisaal tõstavad kaupmeeste käivet

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
TÖÖVESTLUS: Asva seikluspargi esindaja Aarne Lember ajab tööjuttu Lily Vahteri (keskel) ja Anne-Mari Tuisuga, kes tahavad suveks seiklusparki tööle tulla.
TÖÖVESTLUS: Asva seikluspargi esindaja Aarne Lember ajab tööjuttu Lily Vahteri (keskel) ja Anne-Mari Tuisuga, kes tahavad suveks seiklusparki tööle tulla. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Viimastel aastatel maakonda ehitatud seikluspargid ja esinemispaigad annavad teenistust ka teistele piirkonna ettevõtjatele.

2017. aastal Triigi sadamasse ehitatud esinemispaik pakub juba mitmendat suve kontserte haritud maitsega muusikasõbrale ja publikut jagub igale kontserdile. Triigi Filharmoonia nime all tegutsevad suvesaarlased toovad Triigi lahe äärde esinema eksperimentaal- ja jazzmuusikuid ning tehtud on ka näiteks “Raadio ööülikooli” avalikke salvestusi.

Triigi sadamast mõni kilomeeter eemal Leisis tegutseva Villa Inga külalistemaja omanik Inga Magus ütles, et Triigi kontserdid annavad ka temale teenimisvõimaluse. Peaaegu kõik Triigi sadamas esinevad artistid ööbivad Villa Inga külalistemajas ja paljud kontserdikülastajad astuvad ka enne või pärast kontserti läbi Villa Inga restoranist. “Meie oleme küll hästi rahul, et selline asi on tehtud – meil on ainult positiivseid sõnu,” rääkis Magus.

Triigi kontserdimaja meelitab publikut kohale ka mandrilt.
Triigi kontserdimaja meelitab publikut kohale ka mandrilt. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Triigi poolsaare elanike jaoks suvisest kontserdiprogrammist otsest kasu küll ei ole, ent külarahvas pooldab Triigi Filharmoonia tegevust igati. “Küsimus ei ole selles, mida mina külaelanikuna võidan, vaid et võidab terve Saaremaa,” märkis üks Triigi küla elanik. Tema hinnangul võiks sarnast ettevõtlikkust Saaremaal palju rohkem olla. “Minu poolest võiks igas küla midagi olla. Turiste peab ju meelitama, ükskõik kuidas sa oskad või suudad seda teha,” lisas ta.

Leisi teenuskeskuse juht Tuuli Pärtel ütles, et Triigi kontserdid on alati välja müüdud. Leisi piirkonna külastajate mõju kohalikule majandusele saab palja silmaga mõõta eelkõige Coopi kaupluses, mis on suvel toidukaubast sageli üsna lagedaks ostetud.

Seiklejad tahavad ka poes käia

Asva viikingite küla seikluspark Laimjala külje all pole küll veel päriselt valmis, ent olemasolevad atraktsioonid ja üritused toovad rahvast kohale omajagu. Äriliselt on seikluspark kasulik ka Laimjala kauplusele. Poe omanik Liivi Saagpakk ütles, et eelmise suve suurim käive pärineb päevast, mil Asva viikingite küla seikluspargis peatus roheliste rattaretk. “Ma arvan, et pealelõunat käis poest läbi suurusjärgus umbes tuhat inimest,” lausus Saagpakk. Rattarahvas seadis end poejärjekorda kell üks päeval ja saba püsis kogu ülejäänud päeva. Osteti põhiliselt jooke ja jäätist. “Ütlen ausalt: käisin vahepeal Kallemäelt asju juurde toomas, sest kõik joogid said otsa,” rääkis kaupmees, kellele kuulub ka 15 km kaugusel asuv Kallemäe pood.

Asva viikingikülas saab näha ka mõõgavõitlust.
Asva viikingikülas saab näha ka mõõgavõitlust. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Erinevalt Coopi kauplustest korraldajad Laimjala poepidajat rattaretkeliste nii massilisest poekülastusest kahjuks ette ei hoiatanud. Siiski tuldi erandolukorraga toime. “Üle me selle päeva elasime, kuigi pood oli pärast suhteliselt tühi,” tõdes kaupluse omanik, kelle sõnul kujunes rekordpäeva käive tavalisest kolm-neli korda suuremaks.

Iga kord, kui seikluspargis mõni üritus toimub, toob see lisakäivet ka poele. Pole muidugi võimalik öelda, milline ostja on seikluspargi külastaja, aga mingil määral satub neid poodi ka tavalistel päevadel. “Mida rohkem on põhjust piirkonda tulla, seda suurem kasu meile kõigile,” leidis Liivi Saagpakk.

Viikingite küla tegevusega seotud Aarne Lember rääkis, et seikluspargi külalised liiguvad tihti edasi ajaloolisele Asva maalinnale, mis asub pool kilomeetrit eemal. “Rahvast käis enne ka, aga nüüd on veel aktiivsemaks läinud see käimine,” kinnitas Lember. Inimeste huvi maalinna külastamise vastu suurendasid arheoloogilised väljakaevamised möödunud suvel.

Üha enam inimesi leiab tee looduslikult kaunile Katla laiule ja sealse tuletorni juurde, mille kohta uuritakse ka seikluspargi töötajatelt. Eriti tihe on liiklus suvel, aga kalameeste huvi ei rauge ka praegusel aastaajal. “Nädalavahetusel elame nagu peatänaval,” märkis Lember, kelle kodu asub laiule viiva tee ääres. Laiu külastamisele aitab kaasa seegi, et RMK aasta tagasi seal tee korda tegi.

Hästi laabub Asva seikluspargil koostöö Kõiguste sadama omanikega. “Meil on kokkulepe, et nemad soovitavad meid külastada ja meie soovitame neid külastada,” rääkis Lember. “Toimib.”

Asva seikluspargi ja Triigi kontserdipaiga mõju mõnele kohalikule ärile on selgelt nähtav. 2017. aastal Muhus Piiril avatud seikluspargi puhul kasu mõnele poele või söögikohale nii selgelt välja tuua ei saa. Seikluspargi eestvedaja Triin Vokk ütles, et otseselt seikluspargi pärast Muhusse tavaliselt ei tulda. Eesti seikluspargid ei ole siiski Disneyland´id, mis päevas tuhandeid inimesi atraktsioonidele meelitavad. “Oleks väga tore, kui meie pärast keegi Muhumaad külastaks, aga tean vaid üksikuid, kes tulevad läbi vihma ja tuule ning tahavadki ainult meid külastada,” rääkis Vokk. “Ainult meie pärast suuri horde saarele ei saabu.”

Valik peaks olema mitmekülgne

Kindla plaaniga seikluspark järele proovida on Piirile tulnud võib-olla vaid mõned kooligrupid. Piiri seikluspark annab Muhu saarele lisaväärtust ja pikendab natuke hooaega. Mida rohkem on saarel pakkuda erinevaid asju, seda rohkem jagub tegevust ja valikut. Hooajal paneb end Piiri seiklus- ja loodusradadel proovile neljakohaline arv külastajaid, nende hulgas suur hulk selliseid, kes käivad aastast aastasse. Kohalike ja saarel suvitajate kõrval leiavad tee seiklusparki liikumisest ja värskest õhust lugu pidavad huvilised Soomest, Saksamaalt või Hollandist. Need on üldjuhul inimesed, kel on juured või siis elukaaslane Eestist.

Kuidas saaks seikluspark olla kasulik mõnele teisele Muhu ettevõttele? Triin Voki sõnul julgustavad nad oma külastajaid kohalikelt toidupakkujatelt piknikukorvi soetama või  suunavad neid lähematesse toidukohtadesse, kus pärast keha kinnitada. “Inimesed ikka küsivad, kuhu me saame veel minna või mida taha. Niipalju kui me suudame, me ikka olema seda infot jaganud,” ütles Piiri seikluspargi perenaine.

Millised on aga need asjad või paigad, mille pärast Triin Vokk ise Muhusse tuleks? “Ma olen küll üritanud vaadata Muhu saart ja Saare maakonda külastaja pilgu läbi, aga ikkagi on sellele küsimusele üsna keeruline vastata,” kostis Vokk. “Sõltub see ju inimesest, kas ta tahab tulla toitu nautima, loodusturismi harrastama või spaasse minna.” Muhu seikluspark on Triinu sõnul otseselt suunatud noortele aktiivsetele lastega peredele. Kindlasti väärib aga Muhus külastamist Tihuse hobuturimistalu. Samuti Üügu pank, millest ei saa üle ega ümber. “Sinna ma ikkagi soovitan inimestel väga minna ja vaadata, milliseks see tänaseks on kujunenud.”

Muhu ettevõtja Ain Kollo leiab, et Piiri seikluspark muudab Muhu saare külalistele mitmekesisemaks. Näiteks tuled puhkama, võtad endale puhkemaja, aga mis edasi? Peamiselt minnakse Tihusele ratsutama, aga kõik ei soovi ratsutada. Kollo sõnul on ta ka ise paar korda seikluspargis käinud ja täitsa vahva oli. Tema Muhus käinud tuttavad kiidavad seiklusparki samuti. Seega – saarele tuleb luua võimalusi mitmekesiseks puhkuseks. “Palju sa ikka jaanalinde ja Üügu panka vaatad,” tõdes Kollo. “Kõik inimesed ei taha loodusobjekte näha, mõnel on tegevust vaja.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles