ASJA LUGU ⟩ Olümpiatõrvik ja jooksukostüüm

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
LAUSVIHMAS: Saarlaste vahetus on tule turvaliselt Raekoja platsile toimetanud. Esiplaanil 
tõrvikukandja Rein Tõru.
LAUSVIHMAS: Saarlaste vahetus on tule turvaliselt Raekoja platsile toimetanud. Esiplaanil tõrvikukandja Rein Tõru. Foto: arhiiv

Neljakümnele minutile paduvihmas järgnes pikk uinak kapiriiulil: Moskva olümpiamängude tuld kandnud Rein Tõru toonane jooksurõivastus ja tossud näevad nelikümmend aastat hiljem ikka veel tuttuued välja. 

Saaremaa muuseumi varahoidla valges ja hubases esitlusruumis Kuressaares Arhiivi tänaval seisab ees tavatu taaskohtumine.

Muuseumi peavarahoidja Priit Kivi on suurele lauale laotanud valge spordisärgi, mille nägemine paneb omaaegse kõva spordimehe Rein Tõru silmad särama. Rein tõstab kodust kaasatoodud riidekoti särgi kõrvale ja kraamib sealt välja lühikesed püksid, põlvikud, peapaela ning jooksukingad – samamoodi valged, samasuguste punaste kirjadega. Sätime need lauale särgi juurde ritta. Meie ees on 1980. aasta olümpiatule kandja univorm. Puuvillane riie ja jalatsinahk ei sära ilmselt enam nii kui oma elupäevade alguses, kuid tunduvad katsudes uued ja näevad nagu uued ka välja. Selles pole midagi imelikku, selgitab Tõru: neid riided on ta kandnud vaid ühe korra, kokku ehk nelikümmend minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles